Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, anunţă, miercuri, că a avut o întâlnire pe tema trenului metropolitan de la Iaşi, proiect care va fi depus pentru a obţine finanţare europeană prin Programul Transporturi 2021 – 2027. Studiul de fezabilitate, contractat de Primăria Municipiului Iaşi pentru o sumă circa 8 milioane de lei, va trebui realizat până la sfârşitul acestui an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Am avut marţi, 15 iulie 2025, o întâlnire de lucru cu reprezentanţii Asociaţiei Metropolitane de Transport Public Iaşi (AMPTI), ai Regionalei Iaşi a Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA şi ai asocierii de firme conduse de TPF Inginerie (companie din Capitală) cu acţionariat belgian în vederea pregătirii studiului de fezabilitate pentru proiectul trenului metropolitan. Studiul de fezabilitate, contractat de Primăria Municipiului Iaşi pentru o sumă circa 8 milioane de lei, va trebui realizat până la sfârşitul acestui an, astfel încât să fie depus de AMPTI pentru a obţine finanţare europeană prin Programul Transporturi 2021 – 2027”, anunţă, miercuri dimineaţă, Mihai Chirica.

Primarul din Iaşi a precizat că Studiul de fezabilitate va analiza liniile existente ale CFR, în total aproximativ 55 kilometri de cale ferată, în vederea modernizării şi adaptării acestora la specificul unui tren metropolitan.

AMTPI, entitatea responsabilă de implementarea trenului metropolitan, propune trei segmente de traseu:

  • Podu Iloaiei – Nicolina: acest traseu include 11 staţii, dintre care unele sunt deja existente: Podu Iloaiei, Dumeşti, două staţii în Leţcani (una existentă), Phinia (Delphi), Antibiotice, Mall Moldova, Canta, Ţigarete, Gara Iaşi (existentă) şi Nicolina (existentă);
  • Nicolina – Ungheni: propus cu nouă staţii: Nicolina, Frumoasa, Socola (staţie existentă), Tehnoton, Vlădiceni, Holboca, Cristeşti (existentă), Ungheni - România şi Ungheni - Republica Moldova.
  • Nicolina – Picioru Lupului: tot cu nouă staţii: Nicolina, Frumoasa, Piaţa Sudului, Fortus, Horpaz, Lunca Cetăţuii (existentă), Ciurea, Picioru Lupului şi Bârnova.

Primarul municipiului Iaşi explică faptul că aceste staţii vor fi evaluate în cadrul Studiului de fezabilitate, iar traseele pot fi ajustate în funcţie de recomandările proiectantului.

Chirica precizează că Studiul de fezabilitate realizat de TPF Inginerie va include, pe lângă, analiza infrastructurii existente, investiţiile necesare în infrastructura de acces (parcări de tip park & ride, pasaje pietonale, trecerile la calea ferată etc.), necesarul de trenuri noi pentru transportul metropolitan şi construirea de pasaje rutiere supraterane noi, anume Pasajul Dacia – Canta (în dreptul Depoului Dacia) şi Pasajul şoseaua Iaşi – Tomeşti.

”Îmbunătăţirea mobilităţii în Zona Metropolitană Iaşi este o prioritate majoră în condiţiile în care populaţia Municipiului Iaşi şi a comunelor învecinate a depăşit deja 500.000 de locuitori, la care se adaugă un număr considerabil de rezidenţi din alte judeţe şi chiar din străinătate. Ca urmare, modernizarea şi extinderea transportului public devine o provocare majoră pentru care vom face toate demersurile necesare, a mai transmis Mihai Chirica.

Potrivit acestuia, trenul metropolitan nu va substitui actuale modalităţi de transport, public sau individual, ci îl va completa, în scopul de a descongestiona traficul rutier.

”Este un proiect major, dar am speranţa că, împreună cu partenerii noştri din Zona Metropolitană, Consiliul Judeţean, CFR şi Guvern, vom reuşi să îl realizăm”, a conchis primarul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.