Rata şomajului în luna august 2021 a crescut cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna precedentă, ajungând la 5,2%, arată datele Institutului Naţională de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Rata şomajului în luna august 2021 a crescut cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna precedentă, ajungând la 5,2%. Rata şomajului la bărbaţi a fost cu 0,7 puncte procentuale mai mare decât la femei", arată datele INS.

Rata şomajului reprezintă ponderea şomerilor în populaţia activă.

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna august a anului 2021 a fost de 428.000 persoane, în creştere faţă de luna precedentă (420.000 persoane).

"Începând cu anul 2021, metodologia Anchetei forţei de muncă în gospodării (sursa primară a datelor din acest comunicat) a fost revizuită pentru a răspunde cerinţelor noilor regulamente europene intrate în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021. Aceste modificări generează un impact sesizabil asupra estimaţiilor - în special asupra numărului populaţiei ocupate (şi implicit asupra numărului populaţiei active - care este numitorul indicatorului „rata şomajului”). Începând cu anul 2021, persoanele care produc bunuri agricole destinate exclusiv sau majoritar auto-consumului nu mai fac parte din populaţia ocupată, acest indicator diminuându-se corespunzător. Din acest motiv, datele publicate pentru lunile ianuarie - august 2021 nu sunt comparabile cu cele publicate pentru perioadele anterioare", precizează INS.

Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 0,7 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,5% în cazul persoanelor de sex masculin şi 4,8% în cazul celor de sex feminin).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,4% pentru luna august 2021 (4,5% în cazul bărbaţilor şi 4,2% în cel al femeilor).

Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 78,6% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna august 2021.

 

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.