Industria de divertisment a reacţionat cu îngrijorare şi confuzie luni, după ce preşedintele Donald Trump a anunţat că va impune un tarif de 100% tuturor filmelor produse în afara Statelor Unite, fără a oferi însă detalii clare despre modul în care această măsură ar urma să fie aplicată, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Anunţul, făcut duminică, este cel mai recent dintr-o serie de măsuri comerciale adoptate de Trump pentru a stimula activitatea industrială internă, însă politicile sale tarifare – caracterizate de incertitudine şi aplicare confuză – au afectat încrederea consumatorilor şi a mediului de afaceri.

Implementarea unor tarife în industria cinematografică este considerată mai complicată chiar şi decât în cazul industriei auto nord-americane, extrem de integrată. Nu este clar dacă tarifele s-ar aplica şi filmelor difuzate pe platforme de streaming sau doar celor lansate în cinematografe şi dacă s-ar calcula în funcţie de costurile de producţie sau de încasările la box office. De asemenea, rămâne incert modul în care vor fi tratate producţiile mixte realizate parţial în SUA, precum seriile James Bond sau Mission: Impossible.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Trump a declarat luni că va discuta mai întâi cu reprezentanţii industriei pentru a se asigura că aceştia susţin ideea. Casa Albă a precizat că nu a luat o decizie finală, dar a menţionat că producţia cinematografică în SUA a scăzut semnificativ în ultimul an.

”Această decizie ridică mai multe întrebări decât oferă răspunsuri”, a declarat analistul Paolo Pescatore (PP Foresight), avertizând că orice creştere a costurilor va fi în cele din urmă suportată de consumatori.

Anunţul a dus luni la scăderi pe bursă pentru companiile media.

Acţiunile Netflix au pierdut aproximativ 1,5%, fiind printre cele mai expuse companii, dat fiind că produc o mare parte din conţinut la nivel internaţional. Acţiunile Disney, Warner Bros Discovery şi Comcast au înregistrat pierderi moderate, în timp ce operatorii de cinematografe Cinemark şi IMAX au scăzut cu 2,1%, respectiv 1,6%.

Tarifele propuse riscă să adâncească dificultăţile unei industrii deja afectate de scăderea audienţei TV tradiţionale şi de costurile tot mai mari, agravate după grevele din 2023 ale actorilor şi scenariştilor. Mulţi analişti se tem că astfel de măsuri vor reduce volumul de producţie, vor duce la retaliere din partea altor ţări şi vor lovi indirect şi conţinutul american exportat.

Producătorii de la Hollywood au mutat de-a lungul anilor multe filmări în ţări ca Marea Britanie, Canada şi Australia, atrase de subvenţii fiscale şi costuri mai mici. Un sondaj recent arată că toate cele cinci destinaţii preferate de studiourile americane pentru filmările din 2025–2026 sunt în afara SUA.

Uniunea media britanică Bectu a cerut guvernului să protejeze sectorul cinematografic naţional, avertizând că zeci de mii de locuri de muncă freelance sunt ameninţate. Liderii din Australia şi Noua Zeelandă au promis că îşi vor apăra industriile locale, cruciale pentru producţii precum cele din universul Marvel sau Stăpânul Inelelor.

„Această ameninţare riscă să destabilizeze complet lanţurile globale de producţie”, a spus Matthew Stillman, directorul companiei Stillking Films din Praga, unul dintre cei mai mari producători de conţinut american filmat în Europa Centrală şi de Est.

Fostul oficial din Comerţ William Reinsch a avertizat că eventualele măsuri de retorsiune ar putea „devasta” industria americană de film: „Avem mult mai mult de pierdut decât de câştigat.”

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.