Indicii bursieri europeni sunt în scădere accentuată luni, aproape de minimele ultimilor opt ani, după ce mai multe ţări au extins măsurile de limitare a răspândirii coronavirusului, Italia interzicând chiar şi deplasările interne, în condiţiile în care numărul de victime din această ţară a depăşit 5.400, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicele Euro Stoxx 50 este în coborâre cu 4,4%, după ce a încercat o revenire vineri, în timp ce factorii de decizie la nivel mondial au anunţat noi măsuri de stimulare pentru a amortiza impactul economic al pandemiei.

Răspândirea în continuare a COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus, a forţat ţări întregi să se auto-izoleze şi a provocat blocarea activităţilor economice, ceea ce a declanşat cele mai mari vânzări de acţiuni de la criza financiară din 2008.

Indicele pan-european FTSE 600 este în declin cu 4%, FTSE 100 al bursei londoneze cu 4,54%, DAX al bursei din Frankfurt cu 3,9%, iar CAC40 al bursei din Paris cu 3,76%.

La Milano, indicele FTSE MIB scade cu 3%, iar indicele IBEX 35 al bursei din Madrid tot cu 3%.

 „Aversiunea faţă de risc pare să continue, deoarece investitorii devin mai temători că aceasta ar putea fi cea mai gravă recesiune globală pe timp de pace”, a spus Edward Moya, un analist de piaţă senior al firmei de brokeraj OANDA.

Capitalizarea STOXX 600 s-a redus cu peste 30% - respectiv 4.000 de miliarde de dolari – faţă de valoarea maximă înregistrată luna trecută, în condiţiile în care epicentrul epidemiei s-a mutat din China în Italia.

În sectorul corporativ, traficul aerian este blocat aproape în totalitate, iar producătorul de avioane Airbus a anunţat luni noi măsuri de consolidare a poziţiei sale financiare, inclusiv semnarea unei facilităţi de credit pentru 15 miliarde de euro (16,1 miliarde de dolari).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.