În Statele Unite a fost înregistrat joi primul proces împotriva Boeing legat de prăbuşirea unui avion 737 MAX în Etiopia, la un tribunal federal din Chicago, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Accidentul a avut loc pe 10 martie ţi a provocat moartea a 157 de oameni.

Procesul a fost intentat de familia lui Jackson Musoni, din Rwanda, şi acuză Boeing, care fabrică aeronavele 737 MAX, că a proiect greşit sistemul automat de control al zborului.

Boeing nu a răspuns imediat solicitării de a comenta procesul.

Avioanele 737 MAX au fost consemnate la sol, la nivel mondial, în urma prăbuşirii avionului 737 MAX al operatorului Ethiopian Airlines, care a avut loc la numai cinci luni după prăbuşirea unui avion de acelaţi timp al companiei Lion Air în Indonezia, în care au murit  189 de oameni.

Boeing a anunţat miercuri că a reprogramat softul avioanelor 737 MAX, pentru a preveni ca date eronate să declanşeze sistemul anti-blocare, care este evaluat intens în urma celor două prăbuşiri cu botul în joc ale avioanelor, într-un interval de numai cinci luni.

Producătorul american de avioane a explicat că sistemul anti-blocaj, despre care se crede că a forţat orientarea în jos a botului avionului în cel puţin unul dintre accidente, cel produs în octombrie anul trecut în Indonezia, va acţiona în acest fel numai o dată pe eveniment, după depistarea unei probleme, dând piloţilor un control mai mare.

Totodată, sistemul va fi dezactivat dacă doi senzori care măsoară date de zbor esenţiale vor oferi date foarte diferite, a anunţat Boeing, confirmând detalii publicate marţi de Reuters.

Prăbuşirea din Etiopia a mărit probabilitatea ca familiile victimelor, chiar dacă acestea nu erau cetăţeni americani, să poată să dea Boeing în judecată în Statele Unite, unde despăgubirile sunt mult mai mari decât în alte ţări, au spus unii experţi.

Plângerea a fost făcută miercuri de cei trei copii minori ai lui Musoni, care sunt cetăţeni olandezi rezidenţi în Belgia.

Potrivit plângerii, Boeing nu a avertizat publicul, companiile aeriene şi piloţii că senzorii pot determina avionul să se prăbuşească automat şi necontrolat.

Oficiali din Etiopia şi analişti au afirmat că avionul companiei Ethiopian Airlines s-a comportat similar cu avionul 737 MAX al operatorului Lion Air, care s-a prăbuit în octombrie în Indonezia.

Investigaia referitoare la accidentul din martie, condusă de Ministerul Transporturilor din Etiopia, este încă în faţă incipientă.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.