În primele zece luni ale anului 2020, băncile din România au acordat credite noi populaţiei şi companiilor în valoare de 67,42 miliarde lei, ceea ce reprezintă aproape un sfert din soldul creditului neguvernamental aferent lunii octombrie, a anunţat luni Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În primele zece luni ale anului 2020, băncile din România au acordat credite noi populaţiei şi companiilor în valoare de 67,42 miliarde lei, ceea ce reprezintă aproape un sfert din soldul creditului neguvernamental aferent lunii octombrie. Ponderea creditelor noi accesate de populaţie şi companii, de 24,15% din soldul creditului neguvernamental, reprezintă un procent destul de ridicat, mai ales dacă ţinem cont că opt luni din  perioada menţionată sunt în context pandemic. Soldul creditului neguvernamental, care totalizează 279,17 miliarde lei în luna octombrie 2020, este calculat ca diferenţa dintre totalul creditelor acordate populaţiei şi companiilor şi rambursările parţiale şi totale, precum şi vânzările de credite”, anunţă ARB.

În perioada ianuarie-octombrie 2020, creditarea a fost impulsionată de segmentul companiilor care a accesat 56,35% din volumul de credite noi acordate economiei reale. Creditele acordate populaţiei reprezintă 43,62% din totalul împrumuturilor noi acordate. De altfel şi strategiile băncilor din anii trecuţi prognozau o intensificare a finanţărilor acordate companiilor pentru această perioadă.

Repartiţia pe monede arată că populaţia şi companiile au accesat preponderent credite în moneda naţională în proporţie de 82,14%, acestea fiind urmate de împrumuturile în euro cu o pondere de 14,65% şi de cele în dolari, care au fost contractate exclusiv de companii, cu 3,21%.

În primele zece luni ale anului 2020, populaţia a accesat credite noi în valoare de 29,41 miliarde lei, iar repartiţia pe monede arată că a fost eliminat aproape în totalitate riscul valutar în condiţiile în care populaţia a accesat aproape numai credite în lei (98%). Astfel, populaţia a absorbit o felie mai mare din creditarea în monedă naţională.

Companiile au accesat în perioada menţionată aproape 38 miliarde lei, accentul fiind pus tot pe creditarea în moneda naţională, în proporţie de 70%, fiind urmată de creditele în euro şi dolari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.