După viitura produsă în 30 iunie – 1 iulie, apele mari ale râului Bistriţa continuă să aducă importante cantităţi de deşeuri în special plastic şi resturi vegetale, care se acumulează în zona Barajului Izvorul Muntelui sau rămân în suspensie pe lac. Producătorul de energie Hidroelectrica estimează că sunt de colectat circa 200 de tone de material lemnos, 45 de tone de mase plastice şi 10 tone de alte deşeuri. Hidroelectrica se plânge însă de faptul că achită sume uriaşe pentru poluarea de care nu este responsabilă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Materiile poluante sunt răspândite pe o suprafaţă de aproximativ 30 de hectare (1% din suprafaţa lacului) şi se întreaptă în mod natural către frontul de retenţie al hidrocentralei Dimitrie Leonida (Stejaru).

Iar după ultimele evenimente, compania ia în calcul recuperarea prejudiciilor cauzate de poluare, în instanţă, de la autorităţi.

”Alături de sumele cheltuite pentru ecologizare, avem şi pierderile de randament ale utilajelor, care se traduc, la rândul lor în pierderi financiare”, a declarat Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica.

”Hidroelectrica face, încă de la începutul acestui an, eforturi susţinute şi constante pentru ecologizarea luciului de apă şi a cuvetei lacului Izvorul Muntelui. În plus faţă de deşeurile acumulate pe lac după ultima viitură, societatea a mai colectat, pe propria cheltuială, începând cu primăvara acestui an 37 tone lemn, 15 tone pet-uri şi trei tone alte deşeuri”, arată compania, într-un comunicat.

Poluarea din ultima perioadă este una dintre cele mai grave, efortul financiar estimat de Hidroelectrica pentru ecologizare se ridică la suma de 861.000 lei fără TVA, spun reprezentanţii companiei.

”Încă de la începutul anului am atras atenţia tuturor autorităţilor competente asupra poluării grave din zona râului Bistriţa. Toate semnalele noastre de alarmă au rămas însă fără ecou. Nimic nu s-a schimbat. Ceea ce face Hidroelectrica acum prin acţiunile de ecologizare a lacului este să îndepărteze efectele poluării. Cauza de fond rămâne în continuare nerezolvată: turiştii şi riveranii continuă să lase gunoaie în locuri nepermise, în vreme ce autorităţile asistă. Nimeni nu ia măsurile ferme şi normale care s-ar impune: nu se aplică amenzi celor cu adevărat vinovaţi de poluare, nu se amenajează locuri de picnic sau de petrecere a timpului liber, nu sunt colectate deşeurile. Sunt lucruri simple. Hidroelectrica continuă să achite sume uriaşe pentru poluarea de care nu este responsabilă şi, mai mult, este ţinta presiunilor autorităţilor de mediu şi locale. Ce se întâmplă cu respectarea principiului conform căruia poluatorul plăteşte?”, se întreabă Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica.

Pe 21 iunie, Hidroelectrica a obţinut în instanţă, anularea măsurilor impuse de Garda Naţionala de Mediu - Comisariatul Judeţean Neamţ, respectiv îndepartarea tuturor deşeurilor existente pe luciul apei la baraj Izvorul Muntelui, cu termen de realizare 28.06.2016 şi igienizarea luciului lacurilor de acumulare Izvorul Muntelui, Bâtca Doamnei, Vaduri şi Pângăraţi.

Hidroelectrica a recurs la soluţionarea pe cale juridică a divergenţelor cu Instituţia Prefectului Jud. Neamţ şi Garda Naţională de Mediu, după ce a primit de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Neamţ notificarea prealabilă emiterii deciziei de suspendare a activităţii la punctul de lucru Baraj Izvorul Muntelui. În prezent riscul de oprire a activităţii a fost suspendat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.