Producătorul de energie Hidroelectrica anunţă că a semnat vineri, 20 octombrie 2023, documentele de recepţie a punerii în funcţiune a hidroagregatului 1 din cadrul Centralei Hidroelectrice Slatina. Lucrările de modernizare au fost finalizate de Hidroserv, investiţia totală a Hidroelectrica ridicându-se la 26,81 milioane lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Hidroelectrica a semnat astăzi, 20 octombrie 2023, documentele de recepţie a punerii în funcţiune a hidroagregatului 1 (HA1) din cadrul Centralei Hidroelectrice Slatina, obiectiv important aflat în portofoliul companiei. Lucrările de modernizare au fost finalizate de Hidroserv, investiţia totală a Hidroelectrica ridicându-se la 26.813.741,59 lei. La proiect a contribuit şi Universitatea Politehnică din Timişoara, specialiştii instituţiei elaborând cama combinatorică prin măsurători şi teste index la putere constantă care permit evitarea incertitudinilor de măsurare a debitului in-situ, aceasta reprezentând o premieră pentru România”, anunţă compania de stat.

Scopul principal al lucrărilor a fost pregătirea echipamentelor şi instalaţiilor HA 1 pentru un nou ciclu de funcţionare de minimum 30 de ani.

Compania precizează că investiţia a devenit o necesitate în urma problemelor tehnice înregistrate. Astfel, la data de 22.06.2009, hidroagregatul a fost retras din exploatare din cauza pierderilor mari de ulei la sistemul de reglaj, în special în timpul operaţiilor de pornire. Investigările tehnice ulterioare au evidenţiat fisurarea coloanei de distribuţie şi pierderi semnificative de ulei în rotorul turbinei.

Astfel, investiţia a vizat realizarea următoarelor obiective cheie:

  1. Obţinerea unui coeficient de disponibilitate în exploatare egal cu cel calculat pentru echipamente similare realizate după anul 2000, respectiv ≥ 96,5%. Aceasta a fost posibilă prin utilizarea unui generator cu parametri tehnici cel puţin egali cu cei din proiectul iniţial şi prin echiparea instalaţiilor RAV şi RAT pentru a asigura calificarea hidroagregatului în furnizarea de servicii tehnologice de sistem.
  2. Reducerea semnificativă a costurilor de exploatare, inclusiv a cheltuielilor cu materialele şi activităţile de întreţinere şi mentenanţă preventivă, precum şi a costurilor cu lucrările de mentenanţă.
  3. Echiparea hidrogeneratorului cu un sistem modern de automatizare, conducere şi monitorizare, permiţându-i, pe viitor, să fie gestionat de la dispeceratul SH Rm Vâlcea.

"Modernizarea Hidroagregatului 1 din cadrul CHE Slatina marchează parcurgerea unei noi etape în misiunea noastră de a asigura o sursă durabilă de energie electrică pentru România. Suntem mândri că am reuşit să restabilim funcţionarea eficientă a acestui hidroagregat, transformându-l într-un activ vital pentru sistemul energetic naţional. Investiţia pe care o finalizăm astăzi confirmă angajamentul solid al Hidroelectrica faţă de dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii energetice, astfel încât să putem continua să furnizăm energie electrică verde şi sigură pentru toţi cetăţenii", a declarat Bogdan Badea, preşedinte al directoratului Hidroelectrica cu ocazia semnării documentelor de recepţie.

Pe parcursul procesului de modernizare, contractul - acordat iniţial companiei Romelectro, a fost reziliat din cauza întârzierilor în luna februarie 2022, şi reluat ulterior - cu succes, de către Hidroserv.

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie verde din Romania şi principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional, fiind o companie vitală pentru un sector strategic, cu implicaţii în siguranţa naţională. Compania exploatează un număr de 187 de centrale, cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.