Guvernul libanez a anunţat duminică majorarea preţului benzinei cu 66%, prin reducerea parţială a subvenţiilor, pentru a atenua penuria de carburanţi care blochează ţara, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Creşterea preţurilor benzinei cu cifră octanică 95 a intrat în vigoare imediat, măsură luată în urma deciziei de sâmbătă de a  modifica cursul de schimb utilizat la stabilirea preţurilor produselor petroliere, în încercarea de a reduce deficitul din piaţă.

Criza de carburanţi s-a agravat în această lună, când banca centrală a anunţat că nu mai poate finanţa importurile la cursuri de schimb puternic subvenţionate şi că va trece la folosirea cursului din piaţa liberă.

Guvernul, îngrijorat de impactul majorării preţurilor, a convenit cu banca centrală să majoreze preţurile, dar mai puţin decât cursul pieţei, pentru a permite reluarea importurilor subvenţionate.

Creşterea preţurilor va însemna noi dificultăţi pentru populaţia din Liban, unde nivelul sărăciei a crescut pe parcursul crizei financiare din ultimii doi ani, care a dus la devalorizarea cu 90% a lirei libaneze.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.