Guvernul a decis revizuirea Programului Interreg V-A România-Bulgaria, prin alocarea suplimentară de fonduri pentru Axa prioritară 1 şi reducerea alocărilor pentru axele 2-5. Totuşi, Guvernul precizează că indicatorii tehnici ai proiectelor din axele care vor avea o reducere de finanţare nu au fost mofificate. De asemenea, s-a aprobat alocarea temporară a 16 milioane de euro pentru finanţarea proiectelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În şedinţa de ieri, 24 septembrie, Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA), varianta revizuită a Programului Interreg V-A România-Bulgaria şi mandatarea domnului Ion Ştefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei, să efectueze orice modificări necesare în procesul de aprobare de către Comisia Europeană a variantei revizuite, cu condiţia să nu existe diferenţe substanţiale, de fond, între varianta aprobată de Guvern şi varianta negociată. În baza Deciziei Comitetului de Monitorizare nr. 88/12.10.2018, în cadrul Programului Interreg V-A România-Bulgaria s-a supracontractat în cadrul axelor prioritare 1 şi 5, peste alocarea financiară stabilită la nivelul acestora. În baza deciziei de supracontractare, ţintele stabilite pentru indicatori trebuie să fie, de asemenea, actualizate. Ajustarea indicatorilor ia în considerare şi modificările din contextul socio-economic (creşterea economică) în comparaţie cu perioada când s-au stabilit ţintele iniţiale, Programul fiind capabil să obţină mai multe rezultate, cu o sumă mai mică de bani”, a transmis Ministerul Lucrărilor Publice, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, se propune creşterea cu 21% a alocării financiare pentru axa prioritară 1 conectivitate (de la 81.983.295 euro FEDR la 98.883.681 euro FEDR).

Axele prioritare 2-5 se vor confrunta cu o scădere a alocării financiare, variind de la -1% pentru axa prioritară 5 (cooperare instituţională) la -22% pentru axa prioritară 4 (forţa de muncă).

”Cu toate acestea, niciunul dintre indicatorii tehnici pentru Axele prioritare 2-5 nu a fost redus. Prin urmare, contribuţia la Strategia UE 2020 de creştere inteligentă, durabilă şi inclusivă este asigurată”, a mai transmis Ministerul.


De asmenea, în şedinţa de Guvern s-a decis alocarea temporară a sumei de 16 milioane de euro, pentru asigurarea necesarului de finanţare al Autorităţii de Management pentru Programul Interreg V-A România-Bulgaria.

Suma este necesară în vederea efectuării plăţilor aferente cererilor de rambursare pentru cheltuielile eligibile finanţate din fonduri externe nerambursabile.

Fondurile vor fi rambursate Ministerului Finanţelor Publice, în euro, până la data de 31 martie 2021, din sumele restituite cu această destinaţie de către Comisia Europeană, ca urmare a transmiterii către aceasta a aplicaţiilor de plată aferente Programului Interreg V-A Romania-Bulgaria în perioada martie-decembrie 2020.
Ordonatorul principal de credite cu rol de Autoritate de Management pentru Interreg V-A România-Bulgaria, care beneficiază de alocarea temporară, este MLPDA.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.