Guvernul Rusiei a publicat vineri o listă de maşini produse pe plan intern pe care oficialii de stat ar trebui să le cumpere, toate mărci ruseşti sau chinezeşti, subliniind infiltrarea Beijingului în industria auto a Rusiei de la războiul din Ucraina, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Producătorii de automobile chinezi au preluat cota de piaţă rămasă liberă, după ce producători precum Renault şi Nissan au plecat din Rusia.

Pe măsură ce Occidentul evită Rusia, Rusia ocoleşte corporaţiile occidentale. Z

iarul Kommersant a relatat anul acesta că Kremlinul le-a spus oficialilor implicaţi în pregătirile pentru alegerile prezidenţiale din Rusia din 2024 să nu mai folosească iPhone-urile Apple, din cauza temerilor că dispozitivele sunt vulnerabile în faţa agenţiilor de informaţii occidentale.

Vineri, Ministerul Industriei şi Comerţului a declarat că lista de maşini este compusă din cele recomandate pentru utilizare prioritară de către angajaţii de stat şi municipali în scopuri oficiale, în urma unei instrucţiuni a preşedintelui Vladimir Putin.

”Până în prezent, companiile autohtone au produs deja o gamă largă de modele cu diverse caracteristici tehnice şi echipamente (şase mărci şi peste 20 de modele), care sunt capabile să răspundă nevoilor diferitelor niveluri de funcţionare”, a spus ministerul.

Toţi producătorii de automobile s-au angajat să aprofundeze localizarea producţiei, pe baza unor acorduri speciale de investiţii cu guvernul, a adăugat acesta.

Maşinile ruseşti enumerate sunt cinci modele Lada, produse de cel mai mare producător auto din Rusia, Avtovaz, precum şi mărcile UAZ, Aurus şi Moskvich şi maşini electrice Evolute.

Moskvich, o maşină reînviată din epoca sovietică, este emblematică pentru influenţa tot mai mare a Chinei asupra industriei auto din Rusia.

Surse au declarat pentru Reuters că modelul Moskvich 3 este un JAC Sehol X4 asamblat la Moscova folosind kituri achiziţionate de la un partener chinez.

Au fost incluse pe listă şi cinci modele ale producătorului auto chinez Haval, care din 2019 produce maşini la fabrica sa din regiunea Tula, la 200 de kilometri de Moscova. Haval nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.