Guvernul a finalizat analiza pentru ultima rectificare bugetară din acest an. Această rectificare, care va fi pozitivă, are în vedere o creştere a veniturilor bugetului general consolidat cu 500 milioane lei, arată comunicatul de presă al Executivului. Deficitul bugetului scade de la 5,84% la 5,74%. Totodată, a fost decisă crearea cadrului legal pentru creşterea gradului de îndatorare a Primăriei Capitalei, pentru a permite plata serviciilor de transport, distribuţie şi furnizarea energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Rectificarea asigură toate sumele necesare pentru plata drepturilor salariale şi a celor din sfera asistenţei sociale, precum şi pentru buna funcţionare a tuturor instituţiilor publice, până la sfârşitul anului”, conform sursei citate.

Sursa menţionată mai precizează că „Guvernul va continua procesul de elaborare a proiectului de buget pentru anul viitor, astfel încât aprobarea acestuia să poată avea loc în prima jumătate a lunii decembrie”.

Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan i-a prezentat lui Marcel Ciolacu, liderul partidului din care face parte şi Gabriela Firea, „cea care a adus Primăria Capitalei în faliment, un grafic cu sumele alocate din anul 2012 şi până în prezent pentru termie. „Nu trebuie să fii olimpic la matematică ca să înţelegi că în ultimii doi ani am alocat sume considerabil mai mari pentru termie decât administraţia trecută”, i-a mai transmi edilul preşedintelui social-democraţilor.

Nicuşor Dan a mai declarat, luni în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că liderul PSD Marcel Ciolacu ar trebui să ceară mai degrabă demisia ministrului de Finanţe, pentru că „este total opac la toate argumentele sale raţionale, transmise încă de anul trecut”. Edilul general a precizat că în vară a încercat să aibă o discuţie cu ministrul Câciu, şi i-a spus la telefon că este o decizie politică a coaliţiei şi nu este el persoana cu care să vorbească.

Primarul mai spune că este de acord cu soluţia avansată de premierul Ciucă, de ridicare a gradului de îndatorare a Primăriei, pentru a accesa un împrumut.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni, ca reacţie la apelurile primarului Nicuşor Dan către Guvern pentru rezolvarea problemei termiei în Bucureşti, că Primăria Capitalei are în momentul de faţă o problemă pe care trebuie să o rezolve, şi că nu pot să dea bani de la buget doar pentru Primăria Capitalei şi pentru celelalte nu, astfel că rămâne să vină cu o decizie privind gradul de îndatorare.

De asemenea, Ciucă a declarat, marţi la Parlament, întrebat despre solicitarea primarului Capitalei, Nicuşor Dan, privind un ajutor de la Executiv pentru rezolvarea problemei termiei în Bucureşti, că edilul „trebuie să-şi rezolve problema”.

„Nu eu i-am dat sprijinul politic. El a avut sprijin politic de la PNL, nu de la mine”, a mai precizat Nicolae Ciucă.

El a mai spus că soluţiile, în acest moment, sunt ridicarea planului de îndatorare sau bani de la buget, însă a doua soluţie nu o acceptă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.