Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut (Prima finanţare programatică pentru politici de dezvoltare pentru creştere verde şi incluzivă) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi a Acordului privind asistenţa financiară nerambursabilă (Prima finanţare programatică pentru politici de dezvoltare pentru creştere verde şi incluzivă) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în calitate de administrator al Fondului BIRD pentru soluţii inovatoare privind bunurile publice globale, semnate la Bucureşti la 19 iulie a.c., a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului Dan Cărbunaru. Primul acord e în valoare de 600 milioane euro şi cel de-al doilea privind asistenţa nerambursabilă este de 24 milioane de dolari, a adăugat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Aprobarea proiectului de lege privind ratificarea Acordului de împrumut, în valoare de 600 milioane euro şi unui Acord privind asistenţa nerambursabilă de 24 milioane de dolari între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, ambele aferente primei finanţări programatice pentru politici de dezvoltare pentru creştere verde şi incluzivă. Cele două Acorduri au fost semnate la Bucureşti, la data de 19 iulie a.c., în baza aprobărilor anterioare la nivelul Guvernului şi Preşedintelui României. Finanţările urmează să asigure implementarea unor acţiuni asociate reformelor urmărite în cadrul PNRR, dar şi pentru gestionarea crizei umanitare generată de agresiunea militară rusă din Ucraina”, a anunţat Dan Cărbunaru, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului. 

El a explicat că „finanţările sunt grupate pe doi piloni – consolidarea incluziunii şi administrării fiscale, incluzând acţiuni care implică răspuns la criza umanitară, în domenii precum sănătate, educaţie, asistenţă socială, locuire, ocupare, reforma pensiilor şi reforma fiscală”.

„Totodată, vor asigura finanţarea susţinerii decarbonizării şi rezilienţei climatice, incluzând o serie de acţiuni legate de domenii precum energie regenerabilă, creşterea eficienţei energetice a clădirilor şi păduri. Totodată, printr-un memorandum, s-a luat decizia introducerii schemei unui ajutor de minimis care să sprijine dezvoltarea durabilă a întreprinderilor care activează în industria producătoare şi al recuperării materialelor, pentru a creşte astfel competitivitatea produselor realizate în România”, a adăugat Cărbunaru.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.