Guvernul a adoptat, miercuri, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul silviculturii. Actul normativ modifică şi completează o serie de acte normative din domeniul silviculturii. Astfel, sunt reglementare măsuri pentru punerea în aplicare a PNRR, la Componenta C2 – Păduri şi Protecţia Biodiversităţii, Ţintele 25 şi 26 Investiţii 1. Campanie naţională de împădurire şi reîmpădurire, inclusiv păduri urbane, unde România s-a angajat să împădurească şi să reîmpădurească o suprafaţă de 56.700 ha, până în anul 2026.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 Pentru realizarea acestor împăduriri este necesară instituirea unei noi categorii de vegetaţie forestieră din afara fondului forestier naţional, şi anume: „culturi agroforestiere de pe terenuri agricole”, având în vedere interesul fermierilor de a realiza asemenea tipuri de împăduriri, arată comunicatul de presă al Ministerului Mediului.

De asemenea, este modificată definiţia materialelor lemnoase (de la pct. 21 din anexa nr. 1) prin încadrarea puieţilor forestieri în categoria materialelor lemnoase, scopul fiind reducerea costurilor de producere a acestora, precum şi stimularea  producerii puieţilor forestieri prin utilizarea sumelor din fondul de conservare şi regenerare a pădurilor.

Prin acest act normativ se elimină orice barieră în acţiunea de împădurire a terenurilor afectate de factori biotici şi abiotici, fiind eliminată constrângerea limitativă a proprietarilor de fond forestier proprietate privată a persoanelor fizice şi juridice şi proprietate publică şi privată a unităţilor administrativ-teritoriale, de a fi înscrişi în Registrul naţional al asociaţiilor de proprietari de păduri, pentru a beneficia de facilităţile prevăzute la art. 971 alin. (4).

Prin ordonanţa de urgenţă aprobată miercuri este completată legislaţia naţională privind evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice, cerinţă a Comisiei Europene în Cauza 2020/2033, determinată de faptul că prevederile ordinelor de ministru care reglementau acest aspect au fost suspendate de instanţa de judecată, mai indică sursa citată.

Prin aprobarea actului normativ este asigurat cadrul legal pentru amplasarea sau extinderea componentelor Reţelei Naţionale de Supraveghere Meteorologică şi a infrastructurii de telecomunicaţii speciale pe terenurile forestiere proprietate publică a statului.  Extinderea reţelei naţionale de observare a Sistemului Meteorologic Naţional Integrat (SIMIN), se va realiza de Administraţia Naţională de Meteorologie, instituţie aflată  sub autoritatea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, în parteneriat cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, ca şi componentă a PNRR.

Un alt aspect este reglementat în prezentul proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului este majorarea termenului, de la 30 de zile la maximum 90 de zile, necesar accesului în regim de urgenţă, pentru remedierea unor defecţiuni prin operaţiuni speciale la alte orizonturi de exploatare din cadrul capacităţilor existente şi a repunerii în funcţiune a capacităţilor de producţie nefuncţionale, în vederea suplimentării producţiei de petrol şi gaze naturale, precum şi pentru intervenţiile cu caracter urgent pentru execuţia lucrărilor de punere în siguranţă a infrastructurii de transport rutier şi feroviar.

De asemenea, se instituie dispoziţii derogatorii de la Legea nr. 175/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 46/2008 - Codul silvic,  în sensul reglementării exportului de lemn pentru încălzirea locuinţei către Republica Moldova, pe o perioadă limitată, la solicitarea acesteia.

La articolul III sunt instituite dispoziţii tranzitorii cu privire la revizuirea prin reluarea procedurii de evaluare de mediu şi a celei de evaluare adecvată a amenajamentelor silvice care se suprapun, parţial sau total, cu arii naturale protejate de interes comunitar, precum şi obligaţiile titularilor amenajamentelor silvice, conchide sursa menţionată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.