Executivul a aprobat, în şedinţa de marţi, hotărâre pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP). Proiectul ELI-NP este implementat de Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), care funcţionează în coordonarea Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics) este o infrastructură de cercetare complexă ce cuprinde tehnologii de ultimă generaţie în domeniul laserilor de mare putere, acceleratoarelor de electroni, fasciculelor gama şi instrumentaţiei din fizica nucleară şi fizica plasmei şi îşi propune, prin obiectivele sale, să lărgească limitele cunoaşterii umane cu preponderenţă în domeniul fizicii nucleare, mai arată comunicatul de presă al Ministerului Cercetării.

ELI-NP va include instrumente de cercetare cu performanţe unice la nivel internaţional:

- Un sistem laser de mare putere cu două braţe a câte 10 PW fiecare;

- O sursă gamma foarte intensă;

- Aranjamente experimentale cu laseri de mare putere şi fascicule gama intense menţionate în Anexa XXI - Application Fiche la Decizia Comisiei Europene C(2016)775.

Pentru finalizarea cu succes a proiectului ELI-NP, institutul trebuie să instaleze componentele aferente Stadiului I livrate de Asocierea EuroGammaS, recepţionate de IFIN-HH în anul 2015 şi să realizeze Sistemul scalabil de producere de ioni radioactivi.

În acest sens, urmare rezultatului medierii/tranzacţiei ori oricărei altei proceduri legale prin care componentele aferente Stadiului I vor reveni în proprietatea ELI-NP, se va realiza un proces complex de adaptare, instalare şi punere în funcţiune a acestora, valoarea acestor lucrări fiind asigurată prin modificarea propusă a indicatorilor tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics.

Conform sursei citate, vor fi reamenajate spaţiile necesare din clădirea gama a ELI-NP Sala AB1 pentru a crea condiţiile necesare instalării şi operării  Sistemului scalabil de producere de ioni radioactivi. Prin această modificare, având în vedere dezvoltarea strategiei ştiinţifice a institutului prin care se doreşte implementarea unui nou proiect, se elimină din obiectivul de investiţii ELI-NP realizarea Tunelului II şi a echipamentelor aferente, sumele prevăzute anterior pentru acestea urmând a fi utilizate pentru: realizarea Sistemului scalabil de producere de ioni radioactivi, amenajarea spaţiilor necesare din clădirea gama Sala AB1, inclusiv realizarea infrastructurii necesare realizării experimentelor cu Sistemul scalabil de producere de ioni radioactivi, realizarea Coşului de evacuare a efluenţilor gazoşi şi salariile personalului responsabil cu implementarea modificărilor.

Urmare a problemelor financiare cu care se confruntă compania Lyncean Technologies Inc. din SUA, devenite publice în februarie anul curent, finalizarea implementării Sistemului de fascicul gama cu energie variabilă (VEGA) este foarte puţin probabil a se realiza până la sfârşitul duratei de execuţie a proiectului stabilită prin Contractul de finanţare nr. 1/2016, cu modificările ulterioare, adică 31.12.2023. Compania Lyncean Technologies Inc. a înştiinţat deja IFIN-HH că nu se poate încadra în termenul contractul de 31.05.2023 pentru finalizarea Sistemului VEGA. În cazul falimentului sau eşecului companiei Lyncean Technologies Inc., IFIN-HH îşi va asuma continuarea implementării Sistemului VEGA. În baza reglementărilor Comisiei Europene, la finele anului 2023, România poate declara  proiectul ELI-NP nefuncţional şi să continue implementarea cu finanţare naţională pentru o perioadă de doi ani.

În consecinţă, este propusă revizuirea duratei de execuţie a proiectului prin extindere până la 31.12.2025.

Ca urmare a noilor evenimente intervenite, prezentate anterior, Documentaţia tehnico-economică a fost supusă reavizării în Consiliul Tehnico-Economic al MCID, fiind emis avizul nr. 5 din 20.10.2022 şi în Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes National şi Locuinţe, fiind emis avizul nr. 74 din 02.11.2022, mai indică sursa menţionată.

Odată cu încheierea implementării proiectului, având la dispoziţie echipamentele necesare, se va trece la dezvoltarea cuprinzătoare a aplicaţiilor propuse. În cursul anilor ulteriori implementării investiţiei se vor obţine beneficiile aşteptate, prin folosirea la întreaga capacitate a resurselor tehnice şi umane dezvoltate prin implementare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.