Guvernele Uniunii Europene nu au reuşit vineri să dea un aviz decisiv cu privire la o propunere de prelungire cu 10 ani a aprobării UE pentru utilizarea glifosatului, ingredientul activ al ierbicidelor Roundup ale grupului german Bayer, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O ”majoritate calificată” din 15 ţări, reprezentând cel puţin 65% din populaţia blocului, a fost solicitată fie să susţină, fie să blocheze propunerea.

Comisia Europeană a declarat într-un comunicat că nu a existat nicio majoritate calificată în nicio direcţie, la votul unui comitet format din cei 27 de membri ai UE.

Guvernele UE vor încerca din nou să ia o decizie în prima jumătate a lunii noiembrie, când un alt eşec de a produce o opinie clară ar lăsa decizia în sarcina Comisiei Europene.

Este necesară o decizie până pe 14 decembrie, deoarece aprobarea actuală expiră în ziua următoare.

Când licenţa pentru glifosat a fost reaprobată, UE i-a acordat o prelungire cu cinci ani, după ce ţările UE nu au acceptat de două ori o perioadă de 10 ani.

Agenţia de cercetare a cancerului a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a concluzionat în 2015 că glifosatul este probabil cancerigen pentru oameni, dar alte agenţii din întreaga lume, inclusiv Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA) şi Agenţia Europeană pentru Produse Chimice, au clasificat glifosatul drept necarcinogen.

Bayer a spus că decenii de studii au arătat că este sigură şi că substanţa chimică a fost folosită pe scară largă de fermieri sau pentru a curăţa buruienile de pe liniile de cale ferată de zeci de ani.

Compania a declarat vineri că o majoritate clară a ţărilor UE au votat în favoarea propunerii şi că speră că suficiente ţări suplimentare o vor sprijini în următoarea etapă a procesului de aprobare.

Franţa a fost printre un număr de ţări care s-au abţinut. Ministrul francez al agriculturii, Marc Fesneau, a spus că nu se opune glifosatului în sine, dar s-a opus propunerii Comisiei, dorind în schimb să limiteze utilizarea glifosatului la cazurile în care nu există o alternativă viabilă.

Grupul de campanie Pesticides Action Network spune că există semne serioase de întrebare cu privire la evaluările de siguranţă şi că majoritatea cetăţenilor chestionaţi din şase ţări UE consideră că glifosatul ar trebui interzis.


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.