Grupul ungar MOL a anunţat o pierdere netă de 152 milioane dolari în primul trimestru al acestui an, din cauza pierderilor din cursul valutar şi din stocuri ca urmare a deprecierii forintului şi scăderii preţului petrolului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grupul arată că operaţiunile de bază au funcţionat la un nivel solid până la jumătatea lunii martie, când restricţiile de deplasare impuse pe fondul pandemiei au început să afecteze toate liniile de business, iar provocările şi dificultăţile au crescut pe toate segmentele în aprilie, arătând impactul real şi complet al pandemiei şi crizei economice.

"Grupul MOL şi-a anunţat astăzi rezultatele financiare pentru primul trimestru din 2020. Stocurile mari şi pierderile din cursul valutar au condus la raportarea unei pierderi nete de 152 milioane dolari în primul trimestru, ca un prim semnal al crizei generate de pandemie. Operaţiunile de bază au funcţionat la un nivel solid până la jumătatea lunii martie, aşa cum este reflectat de rezultatul operaţional CCS EBITDA de 622 milioane dolari. Pandemia a început însă să afecteze grav toate liniile de business în ultimele 2-3 săptămâni ale lunii martie, iar situaţia s-a deteriorat în continuare în aprilie", arată raportul grupului.

Din cauza mediului extern imprevizibil, ţintele orientative privind rezultatul EBITDA în 2020 au fost retrase, iar ţintele privind cheltuielile de capital au fost reduse cu peste 25%.

"Covid-19 remodelează şi dirijează lumea şi industria energetică. Pandemia şi criza economică care urmează se vor reflecta asupra performanţei noastre generale din 2020. Persoanele fizice şi companiile au intrat într-o perioadă de incertitudine pe care probabil nu ne-am imaginat-o niciodată. În timp ce luptăm împotriva pandemiei şi facem tot posibilul pentru a ne proteja angajaţii, clienţii şi partenerii noştri, depunem eforturi pentru a ne asigura că Grupul MOL poate continua să funcţioneze chiar şi în scenarii extreme şi poate ieşi în cele din urmă şi mai puternic din această criză. Colegii noştri dedicaţi, activele de înaltă calitate, bilanţul solid şi modelul nostru de afaceri integrat solid ne vor ajuta să navigăm prin aceste ape tulburi. Am luat deja o serie de decizii dificile care ne vor ajuta să ne conservăm numerarul, să ne menţinem lichiditatea şi flexibilitatea financiară şi să profităm de oportunităţile care pot apărea în drumul spre normalizarea situaţiei", spune Zsolt Hernádi, CEO şi Chairman al MOL.

Din cauza preţurilor extrem de scăzute ale petrolului de la începutul lunii martie, rezultatul EBITDA în sectorul Upstream a scăzut la 185 milioane dolari în primul trimestru. Producţia de petrol şi gaze s-a situat la 110.000 de barili echivalent petrol pe zi, în scădere cu 4% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, ca rezultat al declinului natural al producţiei. În T1, MOL, în calitate de operator, a descoperit o rezervă de gaze într-un perimetru offshore din Norvegia, cu o estimare preliminară a resurselor care pot fi recuperate între 12 şi 71 milioane de barili.

MOL a finalizat recent achiziţia unei participaţii a Chevron în Azerbaijan, achiziţionând o participaţie de 9,57% în câmpul petrolier ACG şi o participaţie de 8,9% în gazoductul Baku-Tbilisi-Ceyhan. Noile măsuri implementate în ceea ce priveşte costurile operaţionale şi de capital au condus la scăderea rapidă a nivelului la care costurile de producţie sunt acoperite în jurul unui preţ al petrolului de 25 dolari pe baril. În Pakistan, perimetrul TAL înregistrează în acest moment o producţie la 50% din capacitate, în condiţiile închiderii de rafinării ca urmare a scăderii cererii. Preţul mediu al petrolului Brent a fost de aproximativ 18,5 dolari pe baril în aprilie, mai puţin de jumătate din nivelul primului trimestru, iar preţul gazului natural a continuat să scadă, ceea ce înseamnă perspective în scădere pentru trimestrul al doilea.

În ceea ce priveşte Segmentul Downstream, rezultatul operaţional EBITDA CCS s-a dublat până la 295 milioane dolari în primele trei luni, pornind de la o bază redusă şi fiind sprijinit de dublarea marjelor de rafinare. Proiectul fabricii de polioli a atins un nivel de realizare de 60% la finalului primului trimestru.

"Pandemia afectează lanţul de aprovizionare al proiectului şi face tot mai dificilă mobilizarea forţei de muncă. Impactul exact asupra proiectului nu poate fi estimat deocamdată, dar sunt aşteptate întârzieri", arată raportul grupului.

"Actualizare aprilie: Rafinăriile au funcţionat la 70-75% din capacitate în aprilie, iar instalaţiile de cracare cu abur la 90% din capacitate. Marja de rafinare s-a situat la 9 dolari pe baril în aprilie, dar a scăzut recent; marja în segmentul petrochimic a fost de 500-600 euro pe tonă de la jumătatea lunii martie. Toate rutele logistice şi sistemele sunt operaţionale", arată MOL.

Pe Segmentul Consumer Services, rezultatul EBITDA a crescut în primele trei luni cu 4% în forinţi (a stagnat la 88 milioane dolari exprimat în dolari), dar restricţiile de deplasare şi scăderea cererii în ultimele 2-3 săptămâni ale lunii martie au anulat creşterile înregistrate anterior în trimestrul 1, atât în ceea ce priveşte marjele pe segmentul carburanţilor, cât şi al produselor non-fuel.

"Actualizare aprilie:  Vânzările de carburant au scăzut cu aproximativ 35-40% la nivelul întregii reţele, dar recent au început să-şi revină treptat. Marja pe vânzările de produse non-carburant a scăzut iniţial, dar vânzările de produse alimentare s-au îmbunătăţit în ultimele săptămâni, iar gama de produse a fost diversificată. Vânzările non-fuel din ultima perioadă sunt cu 10-20% sub nivelul de anul trecut", se menţionează în raport.

Pe Segmentul Gas Midstream, rezultatul EBITDA a crescut în primul trimestru cu 9% comparativ cu primul trimestru al anului trecut, la 71 milioane dolari, susţinut de creşterea volumelor şi scăderea cheltuielilor operaţionale. Volumele transportate intern cu fost constante, în timp ce exporturile au crescut cu 39% în T1. Cheltuielile operaţionale au scăzut ca urmare a costului mai mic al consumului tehnologic, în linie cu preţurile de achiziţie în scădere.

Grupul MOL este o companie de petrol şi gaze, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 40 de ţări şi 25.000 de angajaţi în lume. În prezent, activităţile de producţie se desfăşoară în 8 ţări, iar cele de explorare în 13 ţări. Grupul MOL controlează trei rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproximativ 1.900 de staţii de servicii în 10 ţări din Europa Centrală şi de Est, dintre care 232 în Romania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.