Grupul energetic Enel şi-a planificat investiţii de 28,7 miliarde euro până în 2022 şi un profit net curent de 6,1 miliarde euro, mai mare cu 27% faţă de 4,8 miliarde de euro estimat în acest an, arată Planul strategic al Enel pentru 2020-2022, publicat marţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Planul pe care îl prezentăm astăzi subliniază succesul modelului de afaceri sustenabil şi integrat pe care l-am urmat începând cu 2015, care vizează oportunităţile din sectorul energetic conectate la tendinţele globale de decarbonizare şi electrificare. Datorită acestei abordări, Enel este acum o organizaţie mai sustenabilă, mai eficientă şi mai profitabilă, cu un profil de risc considerabil mai redus şi cu o capacitate mai mare de adaptare rapidă la schimbare. Planul Enel pentru perioada 2020-2022 se bazează, de asemenea, pe modelul sustenabil de afaceri pe care l-am creat, aliniat la cele două tendinţe globale care modelează sectorul energetic: decarbonizarea şi electrificarea. Transformarea digitală a activităţilor noastre extinse din domeniul reţelelor de distribuţie şi adoptarea unor modele de platforme pentru activităţile noastre de relaţii directe cu clienţii sunt principalii factori ai acestui plan, stimulând eficienţa şi introducând servicii suplimentare”, a declarat Francesco Starace, CEO şi Director General al Enel.

Noul plan al grupului prevede investiţii globale mai mari în comparaţie cu planul anterior şi abordează în mod direct urmărirea Obiectivelor ONU de Dezvoltare Durabilă (ODD).

Decarbonizarea infrastructurii globale de producţie de electricitate va reprezenta 50% din totalul investiţiilor planificate, cu 14,4 miliarde de euro pentru implementarea accelerată a noilor capacităţi de energie regenerabilă şi substituirii progresive a producţiei de cărbune. Până în 2022, grupul urmează să dezvolte noi capacităţi de generare a energiei regenerabile de 14,1 GW (+22% faţă de planul anterior) şi va reduce capacitatea instalată şi producţia în centralele pe cărbune cu 61%, respectiv cu 74% faţă de 2018.

Ponderea energiilor regenerabile în capacitatea instalată totală urmează să atingă 60% în trei ani, determinând creşterea profitabilităţii infrastructurii de generare, precum şi creşterea producţiei fără CO2 până la 68% în 2022. Se estimează că investiţiile Enel în decarbonizare vor contribui cu 1,4 miliarde de euro la creşterea EBITDA a grupului.

1,2 miliarde de euro din cheltuielile de capital vor viza electrificarea consumului

De asemenea, aproximativ 1,2 miliarde de euro din cheltuielile de capital (capex) vor viza electrificarea consumului, dat fiind portofoliul de clienţi de retail extins şi diversificat al Enel. Se preconizează că investiţiile vor genera creşterea EBITDA cu 0,4 miliarde de euro şi vor poziţiona favorabil Enel pentru a beneficia de oportunitatea creşterii consumului, ca urmare a electrificării.

În total, aproximativ 13 miliarde de euro vor reprezenta investiţii în proiectele de tranziţie energetică, pe baza celor două tendinţe principale de decarbonizare şi electrificare, care oferă mai multe oportunităţi de creare de valoare: infrastructuri - 11,8 miliarde de euro vor fi investiţi în continuarea digitalizării şi automatizării reţelelor, favorizând rezilienţa şi calitatea serviciilor, având ca rezultat final o contribuţie de 0,7 miliarde de euro la creşterea EBITDA a grupului; ecosisteme şi platforme - 1,1 miliarde de euro vor merge către Enel X pentru continuarea strategiei de implementare a serviciilor şi infrastructurii care sprijină decarbonizarea şi electrificarea, profitând de modelul său bazat pe platformă, cu scopul de a contribui cu 0,4 miliarde de euro la creşterea EBITDA a grupului.

”Cheltuielile de capital (capex) organice totale: 28,7 miliarde de euro, în creştere cu 11% faţă de planul anterior, ceea ce duce la obţinerea EBITDA estimat la 20,1 miliarde de euro în 2022 (+13% faţă de nivelul de 17,8 miliarde de euro estimat în 2019). Alocarea Capex vizează în mod direct trei Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) principale, care reprezintă aproximativ 95% din investiţiile totale ale Grupului: ODD 7 (energie accesibilă şi curată), ODD 9 (industrie, inovaţie şi infrastructură) şi ODD 11 (oraşe şi comunităţi durabile), toate contribuind la realizarea ODD 13 (politici climatice). Enel contribuie la toate celelalte ODD prin promovarea unui model de afaceri durabil şi adoptatea unor comportamente durabile”, precizează Enel.

Planul prevede un profit net din activităţi curente planificat la 6,1 miliarde de euro în 2022 (+ 27% faţă de 4,8 miliarde de euro estimat în 2019), obiectivul pentru 2021 fiind majorat cu aproximativ 200 de milioane de euro faţă de planul anterior.

Ponderea surselor sustenabile de finanţare, cum ar fi obligaţiunile legate de ODD, din datoria brută a Enel este aşteptată să crească până la circa 43% în 2022 şi aproximativ 77% în 2030 de la aproximativ 22% în prezent, susţinând o reducere accentuată a costului datoriei.

2019 a reprezentat un punct de cotitură pentru dinamica transformării în cadrul sistemelor energetice globale 

În ceea ce priveşte remunerarea acţionarilor, Enel va continua să plătească, pe întreaga perioadă a planului, cea mai mare sumă dintre cele două niveluri de referinţă - 70% din profitul net din activităţi curente al grupului şi un dividend per acţiune minim garantat (DPS), cu o rată anuală consolidată de creştere de 8,4% pentru DPS implicit şi 7,7% pentru DPS minim. Astfel, DPS minim va fi în creştere cu 1 eurocent / acţiune în 2020 şi 2021 faţă de planul anterior, cu o nouă ţintă de 0,40 euro / acţiune în 2022.

”2019 a reprezentat un punct de cotitură pentru dinamica transformării în cadrul sistemelor energetice globale şi ne aşteptăm la o accelerare a tendinţelor de decarbonizare şi electrificare în anii următori. Enel va accelera decarbonizarea mixului său de capacităţi de generare a energiei prin investiţii semnificative în creşterea celor din surse regenerabile, reducând în acelaşi timp producţia de energie termo-electrică. Pe drumul către decarbonizarea completă până în 2050, portofoliul nostru consistent de proiecte în domeniul surselor regenerabile va oferi vizibilitate mult după încheierea perioadei planului”, a adăugat Starace.

Sustenabilitatea în viziunea lui Enel devine, de asemenea, un factor cheie pentru strategia sa financiară.

”Enel, pe parcursul perioadei de plan şi ulterior, va profita din ce în ce mai mult de instrumente de finanţare sustenabilă, cum ar fi obligaţiunile legate de ODD, ale căror avantaje în materie de costuri faţă de instrumentele tradiţionale vor sprijini în continuare îmbunătăţirea indicatorilor noştri de credit, care sunt deja la un nivel solid. Robusteţea acestui plan strategic asociată cu vizibilitatea semnificativă a câştigurilor ne permit să confirmăm obiectivul de profit net curent al Grupului pentru 2020, să creştem ţinta pentru 2021 faţă de planul precedent, precum şi să stabilim noi obiective de creştere a ţintelor pentru EBITDA şi profit net curent pentru 2022. De asemenea, putem confirma politica noastră de dididend minim pe acţiune pentru următorii 3 ani, revizuind în urcare obiectivele DPS minim pentru 2020 şi 2021 faţă de planul precedent şi stabilind un nou DPS minim în creştere la 40 de eurocenţi în 2022", a mai spus el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.