Grupul Enel precizează, la solicitarea News.ro, că Adunările Generale ale Acţionarilor companiilor E-Distribuţie Banat, E-Distribuţie Dobrogea şi E-Distribuţie Muntenia au aprobat acordarea de dividende în valoare de 2,955 miliarde lei, din rezultatul reportat al anilor anteriori.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, E-Distribuţie Banat va acorda dividende în valoare de 886,15 milioane lei, E-Distribuţie Dobrogea va acorda dividende ajungând la 502,7 milioane lei, în timp ce E-Distribuţie Muntenia va acorda dividende în valoare de 1,566 miliarde lei.

”Acordarea de dividende are în vedere contextul creat de noul cadru de reglementare, care defineşte un nivel minim de investiţii, precum şi poziţia financiară curentă bună a companiilor, ca urmare a unei politici de management solide şi prudente. Estimările actualizate ale fluxurilor de numerar sunt strict corelate cu noul cadru de reglementare”, se arată în răspunsul transmis de Enel, la solicitarea News.ro.

În prezent, Grupul Enel deţine 78% din acţiunile E-Distribuţie Muntenia, în timp ce Fondul Proprietatea are 12%, iar statul român, prin intermediul SAPE, are o pondere de 10%.

În ceea ce priveşte E-Distribuţie Banat, structura acţionariatului este următoarea: Grupul Enel – 51%, Fondul Proprietatea – 24,12%, SAPE – 24,86%; pentru E-Distribuţie Dobrogea structura este: Grupul Enel – 51%, Fondul Proprietatea – 24,09%, SAPE - 24,9%.

”Astfel, acţionarii vor încasa următoarele sume sub formă de dividende de la cele trei companii - Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) va primi dividende în valoare de 502,2 milioane lei, Fondul Proprietatea va primi dividende în valoare de 522,9 milioane lei, în timp ce Grupul Enel va încasa 1,93 miliarde lei”, spun reprezentanţii Enel România.

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, prin Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), a anunţat joi că a negociat obţinerea a peste 100 de milioane de euro (aproximativ 502 milioane de lei) cu titlu de dividend extraordinar de la trei companii din Grupul Enel, în care SAPE este acţionar minoritar.

La finalul lunii februarie, aproximativ 95% din sumă a fost virată deja în conturile SAPE. 

”Dividendele au fost distribuite din rezultatul raportat al anilor anteriori, iar negocierile pentru acordarea lor au fost purtate între reprezentanţi ai SAPE, ai Grupului Enel şi ai Fondului Proprietatea, decizia privind plata dividendelor fiind realizată prin acordul comun al părţilor”, a informat joi Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Discuţiile din partea statului au fost coordonate de Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, prin echipa SAPE condusă de Bogdan Stănescu, preşedintele Directoratului SAPE SA.

„În calitate de ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, am coordonat şi am fost în contact permanent cu echipa de negociere care a reprezentant statul în acest demers. Acest succes arată că abordarea profesionistă din partea statului, bazată pe documentare, negociere şi respectarea legii, este ceea ce aduce consens şi câştig într-un acţionariat stat–privat, şi nu numai. Majoritatea sumei a fost deja încasată pe 21 februarie 2020. Urmează ca restul de plată, reprezentând 20% din sumele aferente dividendelor distribuite de E-Distribuţie Dobrogea, să se achite până la jumătatea lunii august 2020”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energie şi Mediului de Afaceri.

La rândul său, Bogdan Stănescu, Preşedintele Directoratului SAPE a declarat că negocierile efective s-au încheiat, favorabil pentru statul român, în data de 30 decembrie.

„Este o premieră pentru România şi un succes categoric în negocierile purtate pentru distribuirea de dividende. Negocierile efective s-au încheiat, favorabil pentru statul român, în data de 30 decembrie. În acest context, SAPE va stinge litigiile pentru recuperarea sumelor reprezentând dividende care i s-ar fi cuvenit până la 31 decembrie 2018”, a afirmat Stănescu.

Valoarea dividendelor este conformă cu participaţia pe care Statul Român le are în societăţile menţionate: 10% din acţiunile E-Distribuţie Muntenia, 24,86% din acţiunile E-Distribuţie Banat, respectiv 24,9% din acţiunile E-Distribuţie Dobrogea.

 

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.