Producătorul chinez de vehicule electrice BYD este pe cale să înceapă asamblarea de maşini electrice în Brazilia, chiar din această lună, într-o nouă fabrică din statul Bahia, a declarat un director executiv al companiei, în contextul creşterii tarifelor de import pe cea mai mare piaţă externă a grupului, relatează Reuters.
Alexandre Baldy, vicepreşedinte senior pentru BYD Brazilia, a precizat că obiectivul este asamblarea a 50.000 de vehicule până la finalul anului, folosind kituri importate (CKD – Complete Knock Down). De asemenea, compania negociază un regim fiscal redus pentru aceste unităţi.
”Ar trebui să inaugurăm fabrica în următoarele zile”, a spus Baldy vineri seară, fără a oferi o dată exactă, deoarece aprobările finale de reglementare sunt încă în curs.
BYD a profitat de scutirea temporară de taxe vamale, importând aproximativ 22.000 de vehicule din China în primele cinci luni ale anului, potrivit estimărilor Reuters, înainte ca noile taxe să intre în vigoare la 1 iulie.
Această strategie a generat nemulţumiri în rândul industriei auto braziliene, care acuză compania chineză că privilegiază producţia din China în detrimentul investiţiilor locale. Proiectul din Bahia a fost afectat de anchete privind condiţiile de muncă, dar şi de ploi abundente care au întârziat construcţia. Secretarul pentru muncă al statului Bahia a afirmat în luna mai că fabrica va deveni pe deplin operaţională abia la finalul lui 2026.
Baldy a precizat însă că producţia completă va începe în iulie 2026, iar până atunci vor fi asamblate vehicule din kituri CKD timp de 12 luni. Odată ce va fi complet funcţional, complexul din Camacari, construit pe locul unei foste uzine Ford, ar putea genera până la 20.000 de locuri de muncă directe şi indirecte.
Totuşi, reputaţia proiectului a fost afectată în decembrie, când inspectorii de muncă au acuzat contractorii chinezi implicaţi în construcţia fabricii de abuzuri grave ale muncii. În mai, procurorii federali au intentat un proces împotriva BYD, acuzând compania de trafic de persoane şi de supunerea muncitorilor la ”condiţii asemănătoare sclaviei”, după eşecul negocierilor pentru o înţelegere amiabilă.
”BYD a căutat întotdeauna să respecte legislaţia braziliană şi demnitatea umană în toate operaţiunile sale”, a declarat Baldy, adăugând că firma doreşte să ajungă la o rezolvare a conflictului. Nu a explicat însă de ce negocierile privind o înţelegere s-au încheiat fără rezultat.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.