Grupul BRD, parte din grupul financiar francez Societe Generale, a anunţat, joi, că a înregistrat anul trecut un avans de 10,6% al profitului net, până la 1,57 miliarde lei (336 milioane euro), în condiţiile în care venitul net bancar a crescut semnificativ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Venitul net bancar la nivelul grupului BRD în anul 2018 a atins 3,117 miliarde lei (670 milioane euro), în creştere cu +11,9% în dinamică anuală, determinată de contribuţia pozitivă a tuturor categoriilor de venituri.

”Veniturile nete din dobânzi au crescut cu +15,7% faţă de anul precedent, reflectând creşterea volumelor, atât ale creditelor cât şi ale depozitelor clienţilor şi mediul favorabil al ratelor de dobândă. Veniturile nete din comisioane au crescut cu +4,5% faţă de anul precedent, în principal datorită evoluţiei dinamice a activităţii pe segmentul cardurilor şi a serviciilor de depozitare şi custodie, precum şi creşterii volumelor de tranzacţii”, se arată în comunicat.

Cheltuielile operaţionale au totalizat 1,489 miliarde lei, înregistrand doar o creştere marginală faţă de anul precedent (+1,1% în dinamică anuală). Reducerea contribuţiilor cumulate la Fondurile de Garantare şi de Rezoluţie aproape a compensat cheltuielile mai mari cu personalul (+3,9% faţă de anul precedent, determinate de ajustări de salarii şi alte beneficii, într-o piaţă de muncă tensionată) şi creşterea costurilor IT, sub impactul investiţiilor aferente programului de transformare, potrivit băncii.

Profilul de risc al portofoliului de credite a continuat să se amelioreze, potrivit băncii. Astfel, rata creditelor neperformante şi-a menţinut tendinţa de scădere, situându-se la 4,6% la sfârşitul anului 2018 faţă de 6,8% la sfârşitul anului 2017, reflectând operaţiunile de write-off şi vânzările de credite neperformante, precum şi controlul bun al riscului în procesul de acordare de noi credite.

Rata de acoperire a creditelor neperformante a rămas la un nivel adecvat, la 74,2% la finalul lunii decembrie 2018, neschimbată în comparaţie cu sfârşitul anului 2017 (creditele neperformante, conform metodologiei ABE).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.