Google, companie deţinută de grupul Alphabet, a anunţat luni că a semnat un acord pentru a achiziţiona energie provenită din fuziune nucleară, o reacţie care alimentează soarele şi stelele, dar care nu este încă disponibilă comercial pe Pământ, relatează Reuters.
Este primul acord direct de achiziţie de energie (PPA) semnat de o companie cu un furnizor de fuziune nucleară.
Contractul a fost încheiat cu Commonwealth Fusion Systems (CFS), un startup desprins din Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT) în 2018.
Google va cumpăra 200 de megawaţi de energie de la proiectul ARC dezvoltat de CFS în statul Virginia, suficient cât să alimenteze un oraş mic. Detaliile financiare nu au fost făcute publice.
Proiectul ARC, aflat în dezvoltare, este situat într-una dintre cele mai mari zone de centre de date din lume, unde cererea de energie este în continuă creştere.
Deşi în 2022 Laboratorul Naţional Lawrence Livermore din California a reuşit pentru scurt timp să obţină ”o creştere netă de energie” într-un experiment de fuziune cu lasere, provocările inginereşti majore, precum menţinerea reacţiei în mod continuu şi obţinerea unui randament energetic pozitiv real, rămân nerezolvate.
”Da, mai sunt multe obstacole ştiinţifice şi tehnice de depăşit pentru ca această tehnologie să devină viabilă comercial. Dar vrem să investim de pe acum pentru a face acel viitor posibil”, a declarat Michael Terrell, directorul diviziei de energie avansată din cadrul Google.
CEO-ul CFS, Bob Mumgaard, a declarat că proiectul ARC va ajuta compania să înţeleagă ”faza de copilărie” a tehnologiei de fuziune, adică să afle cât de frecvent se defectează reactoarele şi cum pot deveni fiabile pentru producţia constantă de energie.
CFS speră să înceapă generarea de energie de la proiectul ARC, cu o capacitate totală de 400 MW, la începutul anilor 2030.
Google a anunţat totodată că îşi creşte investiţia în CFS. Deşi nu a dezvăluit suma, Mumgaard a precizat că noua investiţie este ”comparabilă” cu cea din 2021, când CFS a atras un total de 1,8 miliarde de dolari de la mai mulţi investitori, inclusiv Google.
Energia prin fuziune este considerată o posibilă soluţie pe termen lung pentru combaterea schimbărilor climatice, întrucât, spre deosebire de fisiunea nucleară, nu produce cantităţi semnificative de deşeuri radioactive.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.