Google, divizie a grupului Alphabet, a suspendat, vineri, reţeaua de socializare Parler din magazinul său de aplicaţii, cerând o moderare fermă a conţinutului. Apple i-a dat la rîndul său un termen de 24 de ore pentru un plan detaliat de moderare a conţinutului, din cauza postărilor care incită la violenţă de pe platforma Parler, care este preferată de mulţi susţinători ai preşedintelui Donald Trump, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Măsurile anunţate de cele două companii din Silicon Valley arată că reţeaua de socializare care este considerată un refugiu al persoanelor excluse de pe Twitter ar putea să nu mai fie  disponibilă pentru a fi descărcată pe principalele magazine de aplicaţii din lume. Parler ar fi continuare disponibilă în browserele mobile.

Utilizatorii cu vederi de dreapta din Statele Unite sa-au îndreptat căre Parler, aplicaţia de mesagerie Telegram şi site-ul de socializare Gap, din cauza politicilor mai agresive de monitorizare a comentariilor politice ale platformelor principale, cum sunt Twiteer şi Facebook.

Vineri, Twitter a suspendat permanent contul preşedintelui american Donald Trump.

Google a făcut vineri referire la politicile sale împotriva aplicaţiilor care promovează violenţa şi a dat exemple recente de pe Parler, între care o postare de vineri care începea ci ”Cum să ne recuperăm ţara? Aproximativ 20 de atacuri coordonate” şi o alta care promova ”Un marş al unui milion de membri de miliţie” în Washington.

Directorul general al Parler, John Matze, a afirmat vineri, într-o postare, că Apple aplică Parler standarde pe care nu şi le aplică sieşi.

Apple a făcut referire, într-o scrisoare adresată Parler, la participanţii la asaltul împotriva clădirii Capitoliului, care a avut loc vineri.

”Conţinutul care pune în pericol bunăstarea altora sau are rolul să incite la violenţă sau la alte acte ilegale nu poate fi acceptat niciodată pe App Store”, afirmă Apple în scrisoare.

Apple a refuzat să comenteze.

Matze, care se descrie ca un libertarian, a fondat Parler în 2018 ca o alternativă care permite ”exprimarea liberă” faţă de patformele mainstream, dar a început să îi curteze pe utilizatorii de dreapta, pe măsură ce susţinători importanbţi ai lui trump au început să se mute acolo.

Între cei care s-au înscris pe Parler se află comentatorul Candace Owens, avocatul lui Trump Rudy Giuliani şi activista de dreapta Laura Loomer, care în noiembrie 2018 s-a legat cu cătuşe la uşa biroului din New York al Twitter, pentru a protesta faţă de interzicerea contului său pe platforma de socializare.

În noiembrie, activista conservatoare Rebekah Mercer a confirmat că ea şi familia sa, care îi include pe tatăl său, investitorul în fonduri de hedging Robert Mercer, au contribuit la finanţarea Parler.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.