Judeţele riverane Dunării au posibilitatea să acceseze fonduri europene în valoare de 388 de milioane de euro pentru proiecte din diferite domenii, în cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), autorităţile centrale demarând organizarea unor seminarii în teritoriu pentru promovarea oportunităţilor de finanţare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele 12 judeţe din România care sunt riverane Dunării pot acccesa fonduri europene în valoare de 388 de milioane de euro, a declarat, marţi, la Galaţi, Ionuţ Sandu, de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, la un seminar privind Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD).

"Scopul acestui seminar este acela de a populariza oportunităţile de finanţare pe care toate programele operaţionale le oferă pentru judeţe riverane Dunării. Pentru cele 12 judeţe româneşti riverane Dunării există 388 de milioane de euro disponibili pentru a fi accesaţi şi folosiţi în proiecte de creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice şi rezidenţiale, pentru valorificarea patrimoniului culural, pentru revitalizare urbană, modernizare drumuri judeţene şi  pentru dezvoltarea turismului. Acest buget poate fi accesat pentru proiecte a căror implementare

trebuie finalizată până pe 31 decembrie 2023”, a spus Sandu.

La rândul său, coordonatorul naţional SUERD, Radu Gorincioi, a afirmat că seminarul de la Galaţi este cel de-al doilea de acest fel, după cel de la Călăraşi, iar în continuare, până la sfârşitul primăverii anului viitor vor fi organizate astfel de evimente în toate cele 12 judeţe riverane Dunării pentru a revitaliza discuţiile cu factorii de decizie locali.

"SUERD, care este strategia UE pentru regiunea Dunării este singura din cele patru macrostrategii europene pe care România a coiniţiat-o cu Austria şi continuăm să o promovăm activ la nivelul UE. Încercăm să promovăm implementarea strategiei la nivelul întregii ţări şi la nivelul celor 12 judeţe riverane. Din perspectiva preluării preşedinţiei Consiliului UE şi preşedinţiei forumului SUERD în 2019, mai exact de la 1 noiembrie 2018, vrem să reluăm discuţiile cu factorii de decizie, dar şi să ascultăm proiectele locale, cu potenţial de a fi promovate la nivel naţional, european, să le sprijinim pentru a obţine finanţare europeană”, a afirmat Radu Gorincioi.

El a mai spus că în există în fiecare judeţ diferite probleme stringente care pot fi rezolvate cu ajutorul fondurilor europene.

"Problematica variază de la judeţ, la judeţ...dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea mobilităţii pe Dunăre, asigurarea unei mai bune gestionări logistice intermodale, dar şi dezvoltarea turismului, a obiectielor turistice, a pachetelor de integrare turistică pentru atragerea turistilor în regiune, mai sunt şi problemele de mediu, de actualitate majoră şi cred că le putem pune împreună în cadrul acelor proiecte pe care vrem să le dezvoltăm", a mai spus Gorincioi.

Seminarul de la Galaţi a avut loc în sala Consiliului Judeţeului, iar autorităţile locale au vorbit despre interesul în acesarea de fonduri europene pentru proiecte cum ar fi consolidarea Falezei Dunării din Galaţi, dezvoltarea turismului şi modernizarea şoselei de centură a municipiului Galaţi pentru o mai bună legătură cu portul şi Republica Moldova. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.