Fondul de hedging Third Point a dezvăluit luni o participaţie de aproximativ 1 miliard de dolari la Walt Disney şi a declarat că intenţionează să preseze compania media să facă o serie de schimbări, de la separarea canalului de sport prin cablu ESPN până la răscumpărarea de acţiuni şi adăugarea de noi membri în consiliul de administraţie, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Investitorul miliardar Daniel Loeb, care conduce Third Point, a făcut schimbare radicală faţă de Disney când şi-a construit o nouă participaţie la companie în trimestrul al doilea, la puţin timp după ce şi-a vândut acţiunile deţinute la aceasta cu câteva luni mai devreme, când temerile legate de creşterea preţurilor şi de majorări mai rapide ale ratelor dobânzilor au declanşat vânzări semnificative.

 Acum, Third Point, deţinând aproximativ 0,4% din compania cunoscută pentru parcurile sale tematice şi filmele precum !Aladdin” şi ”Frozen”, a revenit cu laude pentru CEO-ul companiei, Robert Chapek, şi o listă de iniţiative pe care el şi consiliul ar trebui să le urmeze pentru a stimula creşterea.

”Încrederea noastră în traiectoria actuală a Disney este astfel încât, în ultimele săptămâni, am răscumpărat o participaţie semnificativă din companie", i-a scris Loeb lui Chapek într-o scrisoare văzută de Reuters.

Loeb a scris scrisoarea după ce Disney a declarat că profitul trimestrial a crescut cu 50% şi abonamentele sale de streaming le-au depăşit pe cele ale Netflix.

Chapek a rezistat criticilor de la Hollywood cu privire la o dispută din 2021 cu Scarlett Johansson, vedeta filmului Marvel ”Văduva Neagră”, şi o furtună politică cu privire la răspunsul companiei la o nouă lege a educaţiei din Florida, unde compania are aproximativ 80.000 de angajaţi.

Disney a tăcut iniţial cu privire la măsura care limitează discuţiile la clasă despre identitatea de gen şi orientarea sexuală, provocând critici din partea acelei comunităţi şi a unor angajaţi. Ulterior, a condamnat legea, determinându-l pe guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, să critice ”Woke Disney”.

 Loeb a scris că managementul ar putea să ia deja în considerare modificările pe care le-a propus, inclusiv reducerea costurilor, plata datoriilor şi răscumpărarea acţiunilor. El a spus că consiliul de administraţie al Disney trebuie să fie reîmprospătat, găsind ”lacune de talente şi experienţă la nivel de grup, care trebuie abordate”.

Loeb a spus că a identificat potenţiali directori, dar a refuzat să detalieze.

Disney a declarat într-un comunicat că salută ”opiniile tuturor investitorilor noştri”. Acesta a remarcat creşterea veniturilor şi a profitului companiei sub conducerea lui Chapek, adăugând că consiliul său de administraţie ”are o experienţă semnificativă în afaceri de marcă, consumatori şi tehnologie”.

Investitorii activişti îşi împing deseori agendele încercând să câştige locuri în consiliu, fie printr-o invitaţie din partea companiei, fie adunând alţi investitori pentru a susţine directorii într-un vot.

O sugestie majoră a lui Loeb implică ESPN, despre care crede că ar trebui să fie transmisă acţionarilor. El a cerut Disney să angajeze bancheri şi avocaţi pentru ”a reevalua oportunitatea tranzacţiei în mediul actual”, după ce Disney a luat-o deja în considerare.

O publicaţie comercială din industrie, Puck, a relatat anul trecut că Disney a luat în considerare separarea ESPN, deoarece reţeaua pierdea abonaţi la cablu. Aceeaşi publicaţie a scris luna trecută că această opţiune nu mai era luată în considerare şi că sportul în direct este considerat un ”pilon” al afacerii companiei.

Loeb a propus, de asemenea, ca Disney să accelereze calendarul de cumpărare a acţiunilor rămase la Hulu de la acţionarul minoritar Comcast, înainte de achiziţia planificată pentru 2024.

Acest lucru ar deschide calea pentru ca Hulu să fie integrat în platforma tehnologică Disney+ şi să economisească bani.

Acţiunile Disney, care au scăzut cu aproximativ 21% din ianuarie, au crescut cu 2,2%, la 124,21 dolari, luni după-amiază.

Loeb a susţinut anterior schimbări la companii, de la Nestle la compania de asistenţă medicală Baxter International.

La fel ca alţi administratori de fonduri speculative proeminenţi, Loeb a suportat pierderi de două cifre în acest an şi a încercat să limiteze daunele vânzând aproape toate acţiunile de tehnologie, la începutul anului, au spus surse.

Third Point a răscumpărat acţiunile Disney la un nivel mai scăzut decât atunci când a investit pentru prima dată în 2020.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.