Fondul Proprietatea (PF), unul din acţionarii producătorului de energie Hidroelectrica, vrea ca Ministerul Energiei să accelereze listarea companiei, în urma deciziei favorabile a Curţii de Apel Bucureşti în legătură cu încheierea procedurii de insolvenţă a Hidroelectrica, decizie ce pune capăt litigiilor începute în timpul reorganizării judiciare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne exprimăm încrederea că finalizarea procedurii de insolvenţă a Hidroelectrica va permite Ministerului Energiei să accelereze listarea companiei, în primul rând, prin asigurarea numirii membrilor unui nou consiliu de supraveghere, conform legii 111/2016, pentru un mandat de patru ani, în următoarea AGA a Hidroelectrica, programată pentru 19 aprilie 2017”, a declarat Greg Konieczny, director general şi manager de portofoliu al Fondului Proprietatea, într-un comunicat.

El spune că aceste noi numiri pentru consiliul de supraveghere al Hidroelectrica sunt fundamentale procesului de listare, dar şi pentru stabilitatea şi dezvoltarea companiei pe termen lung.

”Suntem încrezători că Ministerului Energiei va ţine cont de propunerea noastră şi va vota favorabil pentru numirea noului Consiliu de Supraveghere, conform prevederilor guvernanţei corporative”, adaugă el.

El precizează că Hidroelectrica şi-a dublat valoarea de la 2 miliarde de euro până la 4 miliarde de euro între 2012 şi 2016 şi a înregistrat mai mult de 280 de milioane de euro profit net în anul 2016, comparativ cu pierderile de 100 de milioane de euro înregistrate în 2012.

Ovidiu Agliceru, directorul general al Hidroelectrica, a declarat luna trecută că listarea Hidroelectrica ar putea avea loc în acest an dacă se rezolvă problema investiţiilor nerentabile din punct de vedere energetic.

”Listarea anul acesta este fezabilă, însă în situaţia în care aceste investiţii nerentabile vor fi soluţionate în trimestrul I. Dacă în trimestrul I al acestui an nu vor fi soluţionate, sigur că listarea se amână”, a afirmat Agliceru.

Managerul s-a referit la acele investiţii care au avut ca obiect principal alimentarea cu apă şi atenuarea efectelor viiturilor.

”Aceste investiţii nerentabile energetic însumează 2 miliarde de euro”, a mai spus Agliceru. 

Listarea Hidroelelctrica, o companie suficient de mare şi foarte profitabilă, este singura aflată în acest moment pe agenda Bursei de Valori.

Hidroelectrica a înregistrat anul trecut un profit brut estimat de 1,5 miliarde lei, nivel record şi cel mai mare profit anunţat până acum de o companie românească pentru 2016, câştigul fiind mai mare cu 200-300 milioane lei faţă de anul anterior, la o producţie de 17,2 TWh, a anunţat în luna februarie directorul general al companiei, Ovidiu Agliceru.

Hidroelectrica s-a aflat în insolvenţă din 20 iunie 2012 până în 21 iunie 2016, însă în două faze, pentru că în perioada iunie 2013 – februarie 2014 a ieşit din procedura judiciară.

Producătorul de energie are 3.300 de salariaţi, faţă de 5.239 salariaţi la momentul intrării în insolvenţă.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.