Fondul de garantare a asiguraţilor (FGA) a avizat, în cursul anului 2022, în cadrul comisiei speciale un număr de 68.791 cereri de plată, pentru toate societăţile de asigurare aflate în faliment, iar valoarea totală a plăţilor efectuate în 2022 este de 665,6 milioane lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În cursul anului 2022, Fondul de garantare a asiguraţilor (FGA) a avizat în cadrul comisiei speciale un număr de 68.791 cereri de plată, pentru toate societăţile de asigurare aflate în faliment. Valoarea totală a plăţilor efectuate în 2022 este de 665,6 milioane lei. Din totalul cererilor analizate în 2022, 60.686 de cereri sunt aferente creditorilor de asigurări ai Societăţii de Asigurare-Reasigurare City Insurance SA, cu o valoare achitată de 583,2 milioane lei”, anunţă FGA.

De asemenea, din totalul plăţilor efectuate în cursul anului trecut, 47,8 milioane lei au fost achitate creditorilor de Asigurare ai Societăţii de Asigurare-Reasigurare Astra SA, în timp ce 30,6 milioane lei au fost achitate creditorilor de asigurare ai Societăţii Carpatica Asig SA.

Plăţile în cazul celor două societăţi de asigurare aflate în faliment au ajuns astfel la valoarea de 554,8 milioane lei în cazul Societăţii de Asigurare-Reasigurare Astra SA, respectiv 498 milioane lei pentru Societatea Carpatica Asig SA.

Începând cu 29 noiembrie 2021 şi până la finele anului 2022, FGA a achitat, pentru creditorii de asigurare ai City Insurance SA, aprox. 603 milioane lei, pentru 64.568 cereri de plată avizate în cadrul Comisiei Speciale a FGA, dintr-un total de 250.692 cereri de plată înregistrate.

În primă fază, FGA a înregistrat un număr de 260.764 cereri de plată, însă ca urmare a unui proces intern de verificare, un număr de 10.072 cereri de plată au fost închise ca dubluri sau ataşate altor cereri de plată înregistrate anterior.

Anul 2022 a marcat creşterea cotei de contribuţie pentru asigurările generale încasate de către FGA, de la societăţile de asigurare, de la 1% la 2,5%, aspect care a dus la încasarea unei contribuţii medii lunare de 24,8 milioane lei.

Anul curent a adus o nouă creştere a cotei de contribuţie pentru asigurările generale de la 2,5% la 4%, fapt care duce la creşterea medie lunară a încasărilor, până la un nivel prognozat de 46 milioane lei.

”Pentru anul în curs, FGA şi-a propus implementarea unor soluţii de ordin tehnic menite să contribuie la uşurarea procesului de soluţionare a cererilor de plată depuse de către creditorii de asigurare ai societăţilor în faliment. Analiza cererilor de plată se va concentra, cu precădere, asupra cererilor înregistrate de către creditorii de asigurare ai Societăţii de Asigurare-Reasigurare City Insurance SA, fără a neglija însă obligaţiile de plată aferente celorlalte societăţi de asigurare aflate în faliment”, precizează FGA.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor s-a constituit ca persoană juridică de drept public conform Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Fondul este o schemă de garantare în domeniul asigurărilor şi are drept scop protejarea creditorilor de asigurări de consecinţele insolvenţei unui asigurător.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.