INVL Baltic Sea Growth Fund, cel mai important fond de private equity din ţările baltice, anunţă că a finalizat investiţia în Pehart Grup, unul din cei mai mari producători de produse din hârtie de uz casnic şi industrial din România, care deţine brandul Pufina. Valoarea tranzacţiei nu este menţionată. Tranzacţia cu Abris Capital Partners, fondul independent de private equity care deţinea anterior Pehart Grup, a fost finalizată la data de 11 iulie.
”INVL Baltic Sea Growth Fund, cel mai important fond de private equity din ţările baltice, a finalizat investiţia în Pehart Grup, unul dintre principalii producători de produse din hârtie de uz casnic şi industrial din România. Consorţiul format din International Finance Corporation (IFC), Banca Transilvania şi ING Bank Romania a furnizat un pachet de finanţare în valoare de peste 150 de milioane de euro, cu o pondere semnificativă de corelare cu obiective de sustenabilitate, pentru a finanţa tranzacţia şi dezvoltarea ulterioară a Pehart Grup”, anunţă compania.
Tranzacţia cu Abris Capital Partners, fondul independent de private equity care deţinea anterior Pehart Grup, a fost finalizată la data de 11 iulie.
Cu o tradiţie de 187 de ani, Pehart Grup este unul dintre cei mai mari producători de hârtie din Europa de Sud-Est, produce de la hârtie igienică, prosoape de hârtie, şerveţele şi alte produse din hârtie pentru igienă, până la role jumbo, utilizate în procesul de transformare în produse din hârtie pentru uz casnic şi industrial.
În 2024, Pehart Grup a generat venituri de 165 de milioane de euro şi a angajat aproape 550 de persoane în toate companiile sale.
„Suntem încântaţi să sprijinim echipa de conducere a Pehart Group în trecerea companiei la următoarea etapă de dezvoltare şi vom sprijini investiţii semnificative în extinderea capacităţilor de producţie ale Pehart şi achiziţii suplimentare în regiune, consolidând poziţia de lider de piaţă a Pehart Group şi stimulând următoarea sa etapă de creştere”, spune Vytautas Plunksnis, partener la INVL Baltic Sea Growth Fund.
Capitalul pentru această tranzacţie a fost furnizat de INVL Baltic Sea Growth Fund şi de o parte dintre investitorii săi care au coinvestit prin intermediul INVL BSGF Co-Invest Fund II.
„Odată cu finalizarea tranzacţiei cu INVL Baltic Sea Growth Fund, suntem onoraţi să ne alăturăm celui mai important fond de capital privat din ţările baltice şi să beneficiem de viziunea şi experienţa sa. Considerăm acest parteneriat o oportunitate de a ne accelera planurile de dezvoltare şi de a consolida poziţia Pehart Grup ca lider regional în industria produselor din hârtie. Vom continua să investim în tehnologii de vârf, să ne diversificăm portofoliul de produse şi să ne extindem prezenţa pe pieţele internaţionale. Privim cu încredere spre viitor şi suntem pregătiţi să valorificăm noile oportunităţi împreună cu INVL Baltic Sea Growth Fund”, afirmă Gabriel Stanciu, CEO Pehart Grup.
International Finance Corporation (IFC), membră a Grupului Băncii Mondiale, a condus sindicalizarea pachetului de finanţare de peste 150 de milioane de euro pentru Pehart Grup.
„Această investiţie subliniază angajamentul IFC de a promova creşterea economică durabilă, abordând în acelaşi timp provocările energetice ale României. Prin sprijinul acordat companiei Pehart, promovăm tranziţia ecologică a ţării, crearea de locuri de muncă în regiunile slab deservite şi demonstrăm rolul cheie al capitalului privat în atingerea obiectivelor climatice”, a declarat Marcelo Castellanos, Senior Country Manager IFC`s pentru Europa de Sud-Est.
Pufina, Alint, Altessa şi SOVIO, divizia de produse Away-from-Home fac parte din portofoliul Pehart Group. Compania produce jumbo rolls, role uriaşe de hârtie utilizate în procesul de transformare în produse din hârtie pentru uz casnic şi industrial.
„Finalizarea achiziţiei grupului Pehart reprezintă un moment-cheie pentru fondul INVL Baltic Sea Growth, care ajunge astfel la un portofoliu complet, axat pe creşterea valorii, format din zece companii active în regiunea Baltică, Polonia şi România – dintre care una a fost deja exitată cu succes. Lansarea fondului succesor, INVL Private Equity Fund II, la începutul acestui an, care a depăşit ţinta propusă şi a atras 305 milioane de euro încă de la primul closing, ne oferă o poziţie solidă pentru a continua strategia noastră de investiţii şi pentru a sprijini afaceri ambiţioase din întreaga regiune baltică, Europa Centrală şi de Est, precum şi din restul Uniunii Europene”, declară Deimantė Korsakaitė, managing partner al fondului INVL Private Equity Fund II şi al INVL Baltic Sea Growth Fund.
Cu un capital de 165 milioane de euro, INVL Baltic Sea Growth Fund este cel mai important fond de private equity din regiunea Baltică. Investitorul principal al fondului este Fondul European de Investiţii (EIF), parte a Băncii Europene de Investiţii, care a angajat o investiţie de 30 milioane de euro cu sprijinul Fondului European pentru Investiţii Strategice (un element central al Planului de Investiţii pentru Europa, cunoscut şi sub numele de „Planul Juncker”). Totodată, EIF a alocat resurse şi prin intermediul Baltic Innovation Fund – o iniţiativă de tip „fond al fondurilor”, dezvoltată în colaborare cu guvernele Lituaniei, Letoniei şi Estoniei, cu scopul de a stimula investiţiile de capital în întreprinderi mici şi mijlocii cu potenţial ridicat de creştere din regiunea Baltică. Fondul este administrat de grupul Invalda INVL, cel mai mare grup de administrare a activelor din ţările baltice, ale cărui companii gestionează sau supraveghează active în valoare totală de peste 1,9 miliarde de euro.
Cu o tradiţie de 187 de ani, Pehart Grup este unul dintre cei mai mari producători de hârtie din sud-estul Europei. Compania este prezentă cu produsele sale de uz casnic şi industrial în 19 ţări din Europa Centrală, de Est şi de Sud (Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Slovenia, Serbia, Bosnia, Herţegovina, Muntenegru, Bulgaria, Macedonia, Ucraina, Grecia, Cipru, Israel, Rep. Moldova, Germania, Albania).
Abris Capital Partners este un fond independent de top de private equity, care se concentrează pe oportunităţi de mid-market în ţările din Europa Centrală. Fondat în 2007, Abris are ca strategie parteneriatul cu cele mai dinamice şi de succes companii din Europa Centrală, care pot beneficia de un influx de capital şi/sau expertiză managerială atât la nivel strategic, cât şi operaţional. Cu un capital de investiţii de aproximativ 1,3 miliarde de euro, Abris a obţinut sprijin financiar de la multe instituţii de investiţii de top la nivel global, inclusiv fonduri de pensii publice şi corporative, instituţii financiare, companii de asigurări şi fonduri de tip endowment de la universităţi din SUA. Abris are un orizont de investiţii pe termen lung şi operează echipe regionale în Varşovia şi Bucureşti.
IFC - membră a Grupului Băncii Mondiale - este cea mai mare instituţie globală de dezvoltare axată pe sectorul privat din pieţele emergente. Compania operează în peste 100 de ţări, folosindu-şi capitalul, experienţa şi influenţa pentru a crea pieţe şi oportunităţi în ţările în curs de dezvoltare. În anul fiscal 2024, IFC a alocat o sumă record de 56 de miliarde de dolari pentru companiile private şi instituţiile financiare din ţările în curs de dezvoltare.
BT este cea mai mare bancă din România şi din sud-estul Europei. Bancă universală, acoperă toate segmentele de clienţi şi linii de business în sectorul financiar. Are 23% cotă de piaţă, aproape 5 milioane de clienţi, 7,5 milioane de carduri, peste 10.000 de angajaţi, soluţii de online banking şi 530 de sedii în 180 de localităţi.
ING Bank România face parte din ING Group, o instituţie financiară globală care oferă servicii bancare către peste 38 de milioane de clienţi persoane fizice, companii şi instituţii în peste 40 de ţări. Înfiinţată în 1994, ING Bank România este în prezent o bancă universală, oferind produse şi servicii tuturor categoriilor de clienţi - companii mari şi mici, instituţii financiare, mici antreprenori şi persoane fizice. ING Bank România deserveşte peste 1,9 milioane de clienţi pe trei segmente de business: retail, IMM-uri & Mid-Corporate şi Wholesale Banking.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.