Grecia nu va respecta ţintele de surplus bugetar stabilite de creditorii din zona euro în programul de salvare, a avertizat luni FMI, în urma unei discuţii a directorilor instituţiei financiare, reuniţi pentru evaluarea anuală a economiei elene, transmite Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Excedentul bugetului primar va creşte la 1,5%, pe termen lung, de la aproximativ 1% în 2016, pe fondul unei redresări modeste, a anunţat Fondul. Surplusul prognozat de FMI este cu mult sub cel de 3,1% anticipat de creditorii europeni.

Fondul a reiterat opinia că datoria publică a Greciei este nesustenabilă, iar majoritatea directorilor cred că economia are nevoie de mai multă consolidare fiscală.

FMI va analiza dacă să acorde Greciei un nou împrumut care să suplimenteze cele 86 de miliarde de euro primite din partea statelor din zona euro, dar numai dacă planul de reducere a datoriilor va fi credibil.

Creditorii europeni ai Greciei vor însă ca FMI să participe la creditarea Greciei, înainte ca ei să deblocheze o nouă tranşă din programul de salvare.

Datoria publică a Greciei va urca la 275% din PIB până în 2060, când necesarul de finanţare va atinge 62% din PIB, potrivit proiectului de raport obţinut de Bloomberg în decembrie.

În acest an, datoria publică elenă va ajunge la 181% din PIB în 2017, estimează FMI.

Pentru acest an, Fondul anticipează că economia Greciei va avansa cu 2,7%, faţă de o creştere de 0,4% în 2016. Pe termen lung, ritmul va încetini la circa 1%, estimează instituţia financiară.

Un oficial al Uniunii Europene a spus că estimările FMI nu se bazează pe realitate şi nu iau în considerare reformele din finanţele publice elene.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.