Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat, miercuri, la Senat, despre alocarea unui procent mai mare din PIB către Apărare, că această măsură discutată deja în CSAT şi cu care PNL este de acord se va aplica de anul viitor, anul acesta bugetul fiind deja alocat. Liderul liberal a vorbit şi despre legea offshore, care urmează să fie finalizată, el arătând că PNL susţine varianta deja prezentată de Ministerul Energiei, cu 60% dintre venituri la statul român, 40% către celelalte părţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În primul rând, este o măsurră pe care o susţinem, PNL susţine această majorare a bugetului apărare, de la 25 la 2,5% din PIB. A fost o discuţie cu preşedintele României, binenţeles, cred că ar fi bine ca să alocăm de la început, un procent cât mai mare, să fie alocat pentru partea de investiţii, de echipament militar”, a spus preşedintele PNL, despre anunţul preşedintelui Klaus Iohannis, după şedinţa CSAT, privind intenţia majorării procentului din PIB pentru Apărare de la 2% la 2,5%, în contextul conflictului din Ucraina. 

El a arătat că această măsură va fi începând cu 2023, pentru că bugetul de anul acesta este deja făcut.

”Au fost două măsuri prezentate de preşedintele României, cea cu creşterea bugetului pentru apărare şi cealaltă care vine în completarea a ceea ce am tot cerut în coaliţie, să avem independenţă, să fim securizaţi energetic până în 2026. Preşedintele a şi dat direcţiile de investiţii”, a spus Florin Cîţu, precizând că este vorba de energie nucleară, unde avem deja proiecte cu Statele Unite ale Americii şi trebuie urgentată exploatarea gazelor din marea Neagră.

”Cu siguranţă vor fi accelerate, pentru anul acesta avem gazele asigurate, nu e nicio problemă, avem timp acum şi ministrul Energiei asta face”, a mai afirmat Cîţu.

Despre legea offshore, preşedintele PNL a declarat că este o prioritate, şi că am câştigat ceva timp prin faptul că tranzacţia pe care o face Romgaz nu este încă finalizată. ”Mai avem ceva timp pentru a ne asigura că detaliile pe legea offshore sunt deja făcute”, a spus el.

Cîţu a precizat că ”PNL susţine varianta deja prezentată de Ministerul Energiei, cu 60% dintre venituri la statul român, 40% către celelalte părţi” şi de aici se porneşte, urmând a se lucra pe detalii.

El a mai spus că ”este important să ai o economie puternică, pentru că totul este despre finanţare”.

”Cu cât avem resursele alocate mai rapid, şi de aceea eu susţin să avem în fiecare an alocate unul, două procente din PIB pentru energie, cu atât proiectul poate să înceapă mai repede. Întotdeauna, toate aceste proiecte, şi offshore şi acesta, ţin de finanţare” a spus Cîţu despre Memorandumul cu SUA care permite amplasarea de centrale nucleare civile.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.