Comisia Europeană (CE) începe procedura de deficit excesiv pentru România, dar are încredere în planul de reducere a deficitul bugetar, anunţat de Guvern, a informat, miercuri, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat anul 2019 cu un deficit de 48,3 miliarde lei (10,18 miliarde euro), 4,6% din Produsul Intern Brut (PIB), peste ţinta de 3% agreată cu Uniunea Europeană (UE).

În luna februarie, CE a adoptat un raport privind România, care analizează în ce măsură ţara respectă criteriul deficitului bugetar prevăzut de Tratatul de la Maastricht. Deschiderea unei proceduri de deficit excesiv este justificată, potrivit raportului. Miercuri, Cîţu a anunţat că CE a demarat procedura.

”Astăzi, CE a publicat trei documente şi a anunţat o informaţie pe care deja o aveaţi, începe procedura de deficit excesiv pentru România. Este foarte bine să ştiţi adevărul de la ministrul Finanţelor. Am negociat cu CE în ultimele trei luni de zile şi trebuie să ştiţi că tot ceea ce am negociat a fost acceptat. România are un plan de reducere a deficitului sustenabil şi credibil, acceptat de CE, ceea ce înseamnă că cei de la CE au încredere în acest Guvern”, a anunţat ministrul, pe pagina sa de Facebook.

Procedura impune unei ţări, care a înregistrat un deficit bugetar mai mare de 3% din PIB, să prezinte un plan cu măsuri şi politici corective pe care le va aplica pentru reducerea deficitului, precum şi termenele pentru realizarea acestora. Ţările care nu respectă recomandările CE pot fi sancţionate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...