Aplicaţiile de iPhone pentru Facebook şi Instagram, ce folosesc un browser propriu, urmăresc toate acţiunile utilizatorilor după ce aceştia dau click pe un link, inclusiv introducerea unor date sensibile, precum parolele şi datele cardurilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O analiză realizată de Felix Krause, un dezvoltator independent, care a lucrat anterior pentru Google şi Twitter, arată cât de riguroasă este supravegherea la care îşi supune Meta utilizatorii de iPhone.

Aplicaţiile de Facebook şi Instagram nu folosesc, precum majoritatea aplicaţiilor de iPhone, o instanţă de Safari pentru deschiderea link-urilor. În schimb, cele două se bazează pe un browser propriu.

Browserele celor două aplicaţii sunt deschise atunci când se dă click pe un link în Facebook sau Instagram şi injectează cod JavaScript în toate site-urile pe care utilizatorii intră.

Cu acest cod, numit „Meta Pixel”, sunt monitorizate toate interacţiunile utilizatorilor, din momentul în care este deschis browser-ul. Se urmăresc click-urile pe reclame, link-urile şi butoanele apăsate, textul selectat, capturile de ecran făcute şi textele introduse.

Textele introduse pe care Meta le urmăreşte aici sunt în mod special îngrijorătoare pentru că poate fi vorba de diverse informaţii sensibile, de la datele de plată ale cardurilor, până la parolele de logare pe anumite site-uri.

Krause spune că descoperirea nu înseamnă neapărat că Meta fură datele sensibile ale utilizatorilor, neexistând dovezi în acest sens. O astfel de descoperire ar afecta grav imaginea companiei.

Oricum, practica încalcă regulile ATT (App Tracking Transparency) implementate de Apple, care prevăd că urmărirea utilizatorilor se poate face doar după obţinerea acordului expres al acestuia.

Dacă Apple va penaliza Meta pentru asta, business-ul bazat pe reclame al companiei ar putea avea, din nou, de suferit. Meta este unul dintre principalii criticii ai politici ATT, pentru motive evidente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.