Facebook a anunţat miercuri că a eliminat 50 de conturi şi pagini personale şi profesionale care au legătură cu Roger Stone, consilier vechi al lui Donald Trump, care urmează să se prezinte la închisoare săptămâna viitoare. Măsuri similare a luat şi în cazul unor conturi ale familiei liderului brazilian Jair Bolsonaro, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Platforma de socializare a anunţat că Stone şi asociaţii acestuia, inclusiv un susţinător preminent al grupului de extremă-dreapta Proud Boys, din Florida, statul de origine al lui Stone, au folosit conturi false şi urmăritori pentru a promova cărţile şi postările lui Stone.

Facebook a luat măsurile împotriva lui Stone în aceeaşi zi în care a eliminat conturi legate de angajaţi ai familiei liderului brazilian Jair Bolsonaro şi alte două reţele conectate la operaţiuni de politică internă din Ecuador şi Ucraina.

Directorul pentru politici de securitate cibernatică al Facebook, Nathaniel Gleicher, a spus că eliminarea conturilor are rolul să arate că angajamentul artificial pentru impact politic va fi stopat, indiferent despre cine este vorba.

”Nu contează ce spun şi nu contează cine sunt. Anticipăm că vom vedea mai mulţi actori politici care vor depăşi această linie şi se vor folosi de acest comportament neautentic coordonat pentru a încerca să influenţeze dezbaterile publice”, a declarat Gleicher pentru Reuters, înainte de a face anunţul pe blogul companiei.

Oficialii Facebook au spus că au eliminat contul personal de pe Facebook al lui Stone şi pagini de pe Instagram, precum şi pagina Stone Cold Truth de pe Facebook, care avea 141.000 de urmăritori.

Un total de 54 de conturi Facebook şi 50 de pagini au fost eliminate pentru comportament incorect, inclusiv pentru crearea de pagini false. Conturile respective au cheltuit peste 300.000 de dolari pe publicitate, în ultimii câţiva ani, potrivit Facebook.

Directorul general Mark Zuckerberg a fost informat înainte de applicarea măsurilor.

Eliminarea conturilor riscă să îi nemulţumească mai mult pe Trump şşi pe alţi conservatori, care acuză Facebook că suprimă vocile de dreapta.

Anul trecut, Facebook a eliminat o reclamă pentru realegerea lui Trump care includea un simbol nazist.

Facebook este presată de apărătorii drepturilor civile şi de grupuri aliate şi sute de advertiseri s-au alăturat boicotului acestora care cere companiei să combată răspândirea urii şi a mesajelor divizive de pe platforma sa.

Stone a fost condamnat anul trecut pentru influenţarea martorilor şi pentru că a minţit Congresul, în cadrul investigaţiei referitoare la amestecul Rusiei în alegerile din 2016.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.