Fabrica de hârtie Letea din Bacău îşi va scoate la vânzare, în toamnă, ultimele clădiri, terenuri şi maşini, dar preţul de pornire nu a fost încă stabilit şi nici data la care va avea loc licitaţia, a anunţat, joi, lichidatorul judiciar Sierra Quadrant.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este una dintre cele mai vechi întreprinderi din România, decizia înfiinţării sale fiind luată acum 140 de ani, pe 11 decembrie 1878, de guvernul condus de Ion C. Brătianu. 

”În anul Centenarului, istoria fabricii se îmbină poate cel mai bine cu istoria României, una zbuciumată, cu suişuri şi coborâşuri. Din cenuşa fabricii simbol pentru economia Moldovei au mai rămas câteva terenuri şi clădiri, care pot aduce renaşterea unui business intrat în istorie”, arată un comunicat al lichidatorului judiciar.

În 2011, fabrica a intrat în faliment, iar, după doi ani şi jumătate de încercări de vânzare a societăţii în întregul ei, lichidatorul judiciar Sierra Quadrant a luat decizia, aprobată de creditori, de a încerca o altă strategie, menită să relanzeze activitatea economică în zonă.

43 de milioane de lei a fost preţul de pornire la ultima licitaţie propusă de Sierra Quadrant, în septembrie anul trecut. A fost un singur investitor interesat să preia întreaga afacere, însă în cele din urmă şi acesta a renunţat, în condiţiile în care tehnologia învechită şi condiţiile impuse de legislaţia de mediu cu privire la tehnologia utilizată, respectiv BAT (best available technology), fără de care nu se eliberează autorizaţia de mediu, ar fi făcut afacerea o misiune imposibilă fără o investiţie consistentă în retehnologizare.

”Intenţionăm să dezmembrăm cele 30 de hectare ale societăţii Letea Bacău, inclusiv clădirile şi utilajele rămase, şi să alcătuim active imobiliare separate. Există discuţii pentru identificarea unor terenuri şi clădiri care să fie preluate de diverşi investitori şi care să relanseze activitatea economică”, spune Florin Dragomir, asociat coordonator al Sierra Quadrant.

Fabrica Letea Bacău a reprezentat una dintre investiţiile economice strategice din zona Moldovei.

”Asigura sute de afaceri pe orizontală,  mii de locuri de muncă, dezvoltare economică la nivel local şi nu numai. În anii ‘80, oferta Letea includea peste 200 de sortimente de hârtie şi cartoane dar şi hârtie de ziar, care acoperea întreg necesarul intern şi o mare parte din export, către state precum SUA, Elveţia, Olanda, Orientul Mijlociu şi ţări din Asia. La Letea existau 12 maşini de fabricare a hârtiei, de la hârtie de ziar, igienică, pentru ţigarete, cu filigran, ş.a.  Din toată acea investiţie a mai rămas o maşină de hârtie şi una de maculatură, care sunt depăşite din punct de vedere tehnologic. Acesta este şi motivul pentru care mizăm pe extinderea domeniilor de activitate de pe platforma Letea, în scopul relansării economice a zonei”, a mai spus Dragomir.

Sierra Quadrant mizează pe faptul că terenurile şi clădirile ce vor fi scoase la vânzare au o poziţie foarte bună, optimă pentru investitori.

”Este vorba de hale de producţie, birouri, spaţii utilitare, terenuri şi clădiri care sunt poziţionate în zona periferică a municipiului Bacău. Beneficiază de toate racordurile necesare la utilităţi şi au acces inclusiv la o linie ferată dedicată. Bacăul, cu aeroportul său internaţional, şi poziţionarea geografică optimă, asigură argumente optime pentru a atrage investitorii”, a mai spus expertul de la Sierra Quadrant.

Planurile companiei vizează, astfel, reamenajarea întregului areal al platformei sub forma unor entităţi separate, cu drumuri de acces şi infrastructură sub forma unui hub industrial. Planul este încă în faza topografică, urmând să fie definitivat până în toamnă, când ar urma să fie demarată procedura de vânzare.

Înfiinţarea fabricii Letea din Bacău a fost decisă imediat după câştigarea independenţei României, fiind considerată drept una dintre primele măsuri pentru crearea unei industrii naţionale, care să nu mai depindă de importuri.

Mihail Kogălniceanu, Ion Ionescu de la Brad, Bogdan Petriceicu Haşdeu, A.D. Xenopol, alături de premierul Ion C. Brătianu s-au aflat printre promotorii înfiinţării fabricii care urma să scrie istorie economică în următoarea 100 de ani.

Fabrica de hârtie Letea din Bacău, a fost, timp de un secol, cel mai mare furnizor de hârtie de ziar şi produse de papetărie din ţară. A trecut prin naţionalizarea de după 1945, a cunoscut o retehnologizare masivă în anii comunismului, iar după Revoluţie, în 2003, a fost privatizată, ajungând în posesia fostului primar Dumitru Sechelariu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.