Executivul UE a propus marţi un plafon pentru preţul gazelor la nivelul UE de 275 de euro pe megawatt oră, pentru instrumentele derivate pe termen de o lună la bursa olandeză, care servesc drept punct de referinţă pentru Europa, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ideea de a plafona preţurile a divizat ţările UE de multe luni, iar diplomaţii au spus că nivelul propus marţi este puţin probabil să fie popular, la dezbaterile de joi ale miniştrilor Energiei din cele 27 de ţări membre ale blocului.

”Ne propunem să punem un plafon pentru preţul gazului TTF (Title Transfer Facility), pentru a ne proteja oamenii şi întreprinderile de creşterile extreme ale preţurilor”, a declarat comisarul UE pentru energie, Kadri Simson.

Dacă va fi aprobat de ţările UE, plafonul ar fi disponibil timp de un an, de la 1 ianuarie. Acesta ar intra în vigoare doar dacă contractul ar depăşi acest nivel şi, în acelaşi timp, diferenţa dintre plafon şi preţul global al gazelor naturale lichefiate (GNL) depăşeşte 55 de euro timp 10 zile de tranzacţionare consecutive, a adăugat Simson.

De-a lungul lunilor de dezbatere cu privire la modul de abordare a creşterii preţurilor gazelor cauzată de invazia Ucrainei de către producătorul de energie rus, cei care s-au opus ideii de plafonare a preţurilor au spus că aceasta ar putea duce la creşterea consumului, îngreunarea achiziţiilor şi declanşarea unor riscuri legale legate de la contractele existente.

Simson a spus că mecanismul a fost ”proiectat cu atenţie pentru a fi eficient, fără a pune în pericol securitatea aprovizionării, funcţionarea pieţelor energetice din UE şi stabilitatea financiară”.

Ea a mai spus că nu este o intervenţie de reglementare pentru a stabili piaţa de gaze la un nivel artificial scăzut. Mai degrabăeste ”un mecanism de ultimă instanţă pentru a preveni şi, dacă va fi necesar, de a aborda episoadele de preţuri excesive ale gazelor care nu sunt în conformitate cu tendinţele globale ale preţurilor”.

Contractul TTF a fost tranzacţionat marţi la 119,8 euro/MWh, în creştere cu 4,5%. A atins un vârf la peste 340 de euro pe 26 august.

Diplomaţi vorbind sub rezerva anonimatului au spus că plafonul propus ar putea dezamăgi majoritatea statelor UE care au cerut un plafon de luni de zile şi nu reuşesc să atenueze preocupările unei tabere mici, dar puternice, de ţări membre, conduse de Germania, care se opun intervenţiei.

Un diplomat din grupul care susţine plafononul a spus că se aşteptau la o limită inferioară de aproximativ 150-180 de euro pe megawat oră (MWh) şi ca plafonul să fie activat de mai multe ori într-un an.

”În caz contrar, vom avea un plafon pe hârtie care, în practică, nu va intra niciodată în vigoare”, a spus diplomatul implicat în negocierile UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.