Ciprian Nacu, specialist în restructurare, afirmă, în cadrul conferinţei „Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2023”, că măsurile de sprijin adoptate de Guvern în perioada pandemiei de COVID şi după acestea au ajutat multe dintre companiile „semnificative” din România. Acesta este de părere că o recesiune va putea fi evitată, însă „un număr semnificativ de companii se va confrunta cu dificultăţi”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Circa 48% dintre companii (companiile cu active de peste un milion de euro – n.r.) se află în zona de dificultate, adică în zona fie de insolvenţă iminentă, fie zona de companii restructurabile, le numim noi, companii care se confruntă cu anumite dificultăţi dar încă se află pe un trend pozitiv. Un lucru foarte interesant pe care l-am remarcat uitându-ne de la an la an la evoluţia acestor companii de impact este că 43% dintre aceste companii de impact au rămas în zona de insolvenţă iminentă timp de 3 ani de zile. (...) Acest lucru spune foarte multe despre rezistenţa la schimbare şi rezistenţa mediului de afaceri de a implementa anumite măsuri de restructurare”, a afirmat Ciprian Nacu, Head of Restructuring, CITR, în cadrul conferinţei News.ro „Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2023”
În ceea ce priveşte insolvenţele, acesta a arătat că în anul 2022  au existat 6700 insolvenţe nou deschise dintre care doar 67 de companii făceau parte din categoria celor de impact. Conform lui Ciprian Nacu, măsurile de susţinere adoptate de Guvern după pandemia de COVID au ajutat companiile să se menţină pe linia de plutire şi să nu intre în insolvenţă. 
„E un semnal pozitiv la nivelul economiei, dar dacă e să ne uităm individual la anumite companii credem că aceste măsuri de susţinere le-au împiedicat cumva să ia măsuri de restructurare şi să adopte o politică comercială care să ducă către dezvoltarea pe termen lung, sustenabil. Ne punem întrebarea ce se va întâmpla pe măsură ce aceste măsuri de susţinere se opresc, încetează şi cu siguranţă multe companii se vor confrunta cu dificultăţi”, a precizat acesta. 
Nacu a făcut referire la datoriile pe care companiile de impact le au la bugetul de stat,  arătând că o bună parte dintre cele finanţabile şi-au crescut datoriile către ANAF, pragul acestora crescând de aproape trei ori la finalul anului 2022 faţă de 30 iunie 2022. 
„Dar per total am constatat că anul 2022 a fost mai pozitiv decât ne aşteptam, creşterea PIB-ului a fost mai mare decât cea aşteptată însă noi constatăm că multe dintre aceste companii de impact se confruntă cu dificultăţi”, adaugă Ciprian Nacu. 
Acesta este de părere că nu se va ajunge la o recesiune tehnică în cursul acestui an. 
„Suntem de acord că o recesiune cel mai probabil va putea fi evitată, cel puţin dacă e să vorbim de o recesiune tehnică. Însă din experienţa noastră şi din contactul pe care îl avem cu mediul de afaceri, considerăm că un număr semnificativ de companii se vor confrunta cu dificultăţi, mai ales acele companii care au fost ţinute pe perfuzii timp de doi-trei ani de zile, au rămas în aceeaşi stare. Întrebarea este cum vor reacţiona aceste companii când perfuziile vor fi scoase”, a adăugat Ciprian Nacu.
Conform acestuia, mediul antreprenorial trebuie să fie „atent” la semnalele de alarmă din piaţă şl să ia din timp măsuri.
Evenimentul ”Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2023” este organizat de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox.
Parteneri ai evenimentului sunt Banca TransilvaniaCITR şi Philip Morris România.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.