Eurohold Bulgaria AD şi Euroins Insurance Group AD (EIG) anunţă că au informat oficial Guvernul României cu privire la intenţia de a solicita un arbitraj internaţional pentru a proteja investiţia grupului în România. Eurohold şi EIG au luat măsura ca urmare a deciziei ASF din 17 martie de a retrage licenţa Euroins România. Companiile arată că au informat oficial Guvernul României cu privire la litigiul investiţional în cazul Euroins România şi că grupul va proceda la un arbitraj internaţional în cazul absenţei unei înţelegeri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Eurohold Bulgaria AD şi Euroins Insurance Group AD (EIG) au informat oficial Guvernul României cu privire la intenţia de a solicita un arbitraj internaţional pentru a proteja investiţia grupului în România, exceptând cazul în care disputa actuală privind cazul Euroins România este soluţionată rapid, iar prejudiciile cauzate grupul sunt compensate corespunzător”, anunţă grupul.

Holdingul precizează că a transmis deja guvernului român o notificare în acest sens, care reprezintă primul pas formal către iniţierea unui arbitraj internaţional pentru investiţii în temeiul tratatului pentru protecţia investiţiilor, semnat între guvernele Bulgariei şi României.

„Dacă nu ajungem la o înţelegere acceptabilă într-o perioadă rezonabilă de timp, ne vom proteja investiţia printr-un arbitraj internaţional”, a explicat Todor Danailov, CEO al EIG.

Eurohold şi EIG au luat măsura menţionată mai sus ca urmare a deciziei ASF din 17 martie de a retrage licenţa Euroins România. Acţiunile ASF au reprezentat o multitudine de încălcări ale legislaţiei UE, în special ale regimului Solvency II, adoptat de toate statele membre pentru a asigura un cadru de reglementare solid şi practici de supraveghere consecvente în sectorul asigurărilor din UE. După cum a anunţat Eurohold anterior, decizia ASF a fost arbitrară, discriminatorie şi a constituit o expropriere ilegală prin încălcarea brutală a dreptului internaţional. A dus la proceduri de faliment şi insolvenţă a Euroins România, distrugând operaţiunile grupului de asigurări din România.

”Părţile implicate în acest litigiu investiţional au acum posibilitatea de a rezolva problema prin negocieri înainte de a recurge la arbitraj. În cazul în care nu se ajunge la o soluţie adecvată, Eurohold şi EIG sunt pregătite să demareze procedurile internaţionale de arbitraj pentru investiţii împotriva guvernului român. Despăgubirile calculate până în acest moment s-ar ridica la cel puţin 500 de milioane de euro”, arată grupul.

Eurohold şi EIG vor fi consiliate în viitorul proces de către firma multinaţională de avocatură Pinsent Masons, care are 27 de birouri pe 4 continente, precum şi de către Djingov, Gouginski, Kyutchukov & Velichkov (DGKV), una dintre cele mai mari case de avocatură de business din Bulgaria.

EIG s-a numărat printre cei mai mari investitori de pe piaţa asigurărilor din România, investind circa 280 de milioane de euro.

„Disputa privind cazul Euroins România ar putea pune în pericol stabilitatea întregii pieţe de asigurări din UE, sectorul asigurărilor fiind un investitor instituţional cheie în dezvoltarea pieţei financiare şi de capital din Europa. Practicile ostile desfăşurate de actuala conducere a autorităţii financiare române de reglementare faţă de Euroins România au pus sub semnul întrebării metode de reasigurare uzual practicate, recunoscute şi aprobate. Dacă astfel de practici greşite rămân nerezolvate, acest lucru va crea un precedent cu un impact negativ puternic asupra întregii industriei de asigurări şi reasigurări din UE”, a subliniat Todor Danailov.

Eurohold Bulgaria AD este un grup energetic şi financiar care operează în Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, cu active financiare în valoare de 1,93 miliarde de euro şi este listat la Bursa de Valori din Bulgaria şi Varşovia. Eurohold operează în 11 ţări, deservind un total de 7 milioane de clienţi, dintre care 3 milioane sunt gospodării bulgare care primesc energie electrică de la cel mai mare grup energetic din Bulgaria, Electrohold.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.