Directorul general al Engie România, Eric Stab, a declarat luni că piaţa gazelor naturale nu este pregătită pentru liberalizare începând cu 1 aprilie, mişcare care va genera creşterea facturilor pentru consumatorii casnici.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Engie România este unul din cei doi mari furnizori de gaze de pe piaţă, alături de E.ON. 

”Decizia a fost luată în octombrie anul trecut, privind liberalizarea de la 1 aprilie 2017. Îngrijorarea noastră este că, dacă ne uităm la situaţia curentă a pieţei, preţurile sunt într-un trend ascendent, iar preţurile gazelor din producţia internă vor tinde să se alinieze cu cele din import. Dacă se va întâmpla aşa, costurile companiilor cu achiziţia vor creşte”, a spus Stab, în cadrul unui eveniment pe teme energetice.

Managerul susţine că piaţa nu este pregătită ca această liberalizare să aibă loc din aprilie.

”Costurile companiilor cu achizitiile de gaze vor creşte, deci cred că şi preţurile la populaţie vor creşte implicit”, a afirmat Stab.

Directorul Engie arată spre evoluţia preturilor din ultimele nouă luni, când preţul de import era mai mare, iar leul s-a depreciat faţă de dolarul american, moneda de referinţă pentru preţul gazelor naturale de import. 

ANRE a anunţat săptămâna trecută că gazele s-ar putea scumpi din aprilie cu 5-6%.

”În ceea ce priveşte piaţa gazelor naturale, odată cu finalizarea procesului de liberalizare la 1 aprilie 2017 şi în functie de evolutia pretului la gazele din productia internă, care ar putea ajunge la 68-72 lei/MWh faţă de 60 lei/MWh cat este în prezent, va avea loc o modificare de preţ cu aplicabilitate de la acea dată de sub 10%, estimarea noastră la acest moment fiind de  5-6%”, a informat autoritatea pe 15 februarie.

Consumatorii casnici finali nu vor resimţi în facturi un impact consistent, menţionau oficialii ANRE, argumentând că, în perioada verii şi până aproape de sfârşitul lunii noiembrie, consumul de gaze este unul foarte scăzut.  

Preţul la producătorii interni se va liberaliza începând cu 1 aprilie 2017.

Astfel, de la 1 aprilie, Guvernul nu mai poate impune producătorilor preţuri de vânzare pentru gazele naturale. În schimb, ANRE va continua să verifice preţurile cu care furnizorii vând gazele către populaţie.

Havrileţ estima anul trecut că după 1 aprilie 2017 va avea loc o migrare permanentă a consumatorilor din zona reglementată către furnizorii care pot oferi gaze naturale la preţuri mai bune decât cei actuali.

Legislaţia actuală prevede ca termen-limită anul 2021 pentru liberalizarea completă a preţurilor pentru populaţie.

La gazele din producţia internă, care au preţul stabilit la 60 lei/MWh, se adaugă tariful de înmagazinare, în valoare de 20 lei/MWh, ceea ce duce preţul final la circa 80 lei/MWh. Importurile se realizează la preţuri de 78 lei/MWh, foarte aproape de preţul gazelor înmagazinate.

În ceea ce priveşte piaţa reglementată, în care sunt incluşi consumatorii casnici, preţul de 60 de lei/MWh fixat de guvern este sub cel al gazelor din import, de 78 de lei/MWh.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.