Enel, prin filiala Enel Green Power S.p.A, a semnat un acord cu INPEX Corporation pentru vânzarea a 50% din cele două entităţi care deţin toate activităţile grupului în Australia, şi anume Enel Green Power Australia Pty Ltd şi Enel Green Power Australia Trust, în prezent deţinute în totalitate de EGP. La încheierea tranzacţiei se aşteaptă ca Enel Green Power şi INPEX să controleze în comun Enel Green Power Australia. Se preconizează că tranzacţia va genera un impact pozitiv de aproximativ 87 de milioane de euro asupra EBITDA curent şi raportat de grup pentru 2023, precum şi un efect pozitiv de aproximativ 145 de milioane de euro asupra datoriei nete a grupului pentru 2023.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Astăzi, Enel S.p.A., acţionând prin filiala sa deţinută integral, Enel Green Power S.p.A. (EGP), a semnat un acord cu INPEX Corporation, pentru vânzarea a 50% din cele două entităţi care deţin toate activităţile grupului în Australia, şi anume Enel Green Power Australia Pty Ltd şi Enel Green Power Australia Trust (împreună Enel Green Power Australia, sau EGPA), în prezent deţinute în totalitate de EGP, ceea ce le evaluează în proporţie de 100% la aproximativ 400 milioane euro, din care aproximativ 140 milioane euro datorii”, anunţă Enel.

Acordul este în conformitate cu actualul Plan Strategic actual al Enel, care prevede implementarea de parteneriate în anumite arii de business şi zone geografice pentru a stimula crearea de valoare.

La încheierea tranzacţiei se aşteaptă ca EGP şi INPEX să controleze în comun EGPA şi să supervizeze actualul portofoliu de energie verde al companiei şi să continue să îşi dezvolte proiectele  în desfăşurare, vizând creşterea capacităţii instalate a EGPA. Astfel, EGPA va continua să conducă tranziţia energetică în derulare în Australia, accelerându-şi contribuţia pentru atingerea obiectivului Net Zero al ţării.

Se preconizează că tranzacţia va genera un impact pozitiv de aproximativ 87 de milioane de euro asupra EBITDA curent şi raportat de grup pentru 2023. În plus, se aşteaptă ca tranzacţia să genereze un efect pozitiv asupra datoriei nete consolidate a grupului de aproximativ 145 de milioane de euro asociate cu participaţia de 50% vândută de EGP care urmează să fie contabilizată în 2023, fără ca această sumă să includă aproximativ 203 milioane de euro ca datorie netă deconsolidată în 2022, deoarece EGPA a fost deja clasificată ca "deţinută în vederea vânzării".

Închiderea vânzării este supusă anumitor condiţii prealabile uzuale pentru acest tip de tranzacţii, inclusiv obţinerea aprobării din partea Australian Foreign Investment Review Board şi a autorităţilor antitrust competente.

EGPA operează în prezent 3 centrale fotovoltaice cu o capacitate totală instalată de 310 MW, precum şi un proiect eolian de 76 MW aflat în construcţie şi un proiect solar de 93 MW în fază de execuţie. EGPA dezvoltă, de asemenea, un portofoliu semnificativ de proiecte eoliene, solare, de stocare şi proiecte hibride, în toată Australia, alături de extinderea activităţilor sale în domeniul soluţiilor inovatoare în cadrul operaţiunilor sale de retail şi trading.

Enel Green Power, parte a Grupului Enel, dezvoltă şi operează centrale de energie regenerabilă la nivel mondial şi este prezentă în Europa, America, Africa, Asia şi Oceania. Enel Green Power este lider mondial în domeniul energiei curate, cu o capacitate totală de peste 59 GW şi un mix de producţie care include energie eoliană, solară, geotermală şi hidroelectrică, precum şi instalaţii de stocare a energiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.