Emisiile de metan din sectorul energetic mondial au rămas aproape de un nivel record în 2023, în ciuda angajamentelor din sector de a combate schimbările climatice, arată un raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Emisiile de metan din activităţile umane, cum ar fi producţia de petrol şi gaze naturale, agricultura şi depozitele de gunoi, sunt de scurtă durată în atmosferă, dar de multe ori mai puternice decât dioxidul de carbon ca gaz cu efect de seră. Ele au determinat aproximativ o treime din creşterea temperaturilor globale de la revoluţia industrială.

Producţia şi utilizarea combustibililor fosili au adus peste 120 de milioane de tone metrice de metan în atmosferă anul trecut, o uşoară creştere faţă de 2022, se arată în raportul AIE.

Emisiile mari de metan din infrastructura de combustibili fosili cu scurgeri au crescut, de asemenea, cu 50% în 2023, comparativ cu 2022, se arată în raportul AIE.

Un eveniment cu emisii mari, detectat de sateliţi, a fost o explozie la un puţ în Kazahstan, al cărei efect a durat mai mult de 200 de zile.

”Emisiile provenite din operaţiunile cu combustibili fosili rămân inacceptabil de ridicate”, a spus economistul şef pentru energie al AIE, Tim Gould.

Emisiile de metan s-au menţinut la un nivel de aproximativ 130 de milioane de tone metrice din 2019, anul record în care AIE a lansat Global Methane Tracker.

Acest lucru se întâmplă în ciuda angajamentului asumat de peste 150 de ţări din 2021 de a reduce emisiile globale de metan cu cel puţin 30% faţă de nivelurile din 2020 până la sfârşitul acestui deceniu.

Zeci de companii petroliere s-au angajat, de asemenea, în mod voluntar să reducă emisiile. Dar 2024 este probabil să marcheze ”un punct de cotitură”, a spus Gould, deoarece noii sateliţi ajută la îmbunătăţirea monitorizării şi transparenţei în jurul scurgerilor de metan, permiţând companiilor să le repare rapid.

TEHNOLOGIA SATELIŢILOR

La începutul acestei luni, un nou satelit de detectare a metanului susţinut de Google, parte a grupului Alphabet, şi Fondul de Apărare a Mediului a intrat pe orbită.

Agenţia Spaţială Europeană şi un alt tracker bazat pe satelit cunoscut sub numele de GHGSat monitorizează deja emisiile de metan, dar noul MethaneSAT va oferi mai multe detalii şi va avea un câmp vizual mai larg.

”2024 va fi un moment decisiv pentru acţiune şi transparenţă în ceea ce priveşte metanul”, a declarat Christophe McGlade, directorul de aprovizionare cu energie al AIE.

Metanul fiind componenta principală a gazelor naturale, companiile de petrol şi gaze au un stimulent să capteze emisiile pentru a le vinde ca combustibil.

O medie de aproximativ 3% din livrările de petrol şi gaze de la site-urile cheie de producţie din SUA ar putea scăpa sub formă de metan, de trei ori mai mult decât estimările guvernului naţional, a constatat un studiu publicat miercuri în revista Nature.

SUA sunt cel mai mare emiţător naţional de metan din operaţiunile de petrol şi gaze, a spus AIE.

Folosind 1 milion de măsurători aeriene strânse de-a lungul mai multor ani, oamenii de ştiinţă au estimat că operaţiunile de petrol şi gaze din şase regiuni - care includ Texas, California şi Colorado - ar fi putut elibera anual 6,2 milioane de tone de emisii de metan, arată studiul Nature.

Prin urmare, astfel de scurgeri de metan ar putea costa companiile de petrol şi gaze 1,08 miliarde de dolari, în pierderi de pe piaţă, se arată în comunicat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.