Elon Musk a declarat marţi, în cadrul unui forum de investiţii organizat în timpul unei vizite oficiale în Arabia Saudită, condusă de Casa Albă, că autorităţile saudite au aprobat serviciul de internet prin satelit Starlink pentru utilizare în aviaţie şi transport maritim în regiune, transmite CNBC.
Starlink este operat de compania spaţială şi de apărare SpaceX, deţinută de Musk, şi oferă acces la internet în zone izolate, printr-o reţea globală de sateliţi. Recent, SpaceX a început să ofere gratuit echipamentele Starlink în afara SUA, pentru a atrage noi abonaţi.
Musk a vorbit şi despre alte planuri de afaceri în regiune, promiţând că va aduce în viitor robotaxiuri Tesla în Arabia Saudită.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
”Cred că ar fi foarte interesant să avem vehicule autonome aici, în regat, desigur, dacă sunteţi deschişi,” a spus Musk, adresându-se liderilor saudiţi.
Totodată, el a menţionat că a prezentat preşedintelui Donald Trump şi prinţului moştenitor Mohammed bin Salman mai mulţi roboţi umanoizi Tesla Optimus, aflaţi în dezvoltare.
Compania consideră aceste tehnologii – maşini autonome şi roboţi – esenţiale pentru profitabilitatea viitoare a Tesla, deşi modelul Optimus nu este încă în producţie, iar concurenţa pe segmentul roboticii umanoide este intensă.
Evenimentul de marţi i-a reunit pe Trump şi pe directori ai unor mari companii americane din domeniul inteligenţei artificiale, apărării şi semiconductorilor. În cadrul aceluiaşi forum, CEO-ul Nvidia, Jensen Huang, a anunţat că firma americană va vinde peste 18.000 de cipuri AI de ultimă generaţie companiei saudite Humain.
Vizita delegaţiei americane are loc în contextul în care administraţia Trump încearcă să obţină noi acorduri comerciale, pe fondul unei politici comerciale şi tarifare în continuă schimbare.
Arabia Saudită i-a oferit lui Trump o primire fastuoasă, încheind un angajament de 600 miliarde de dolari pentru investiţii în SUA şi semnând un acord pentru armament în valoare de aproape 142 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat al Casei Albe.
Elon Musk este, de asemenea, un consilier-cheie al lui Trump, conducând iniţiativa prezidenţială numită Department of Government Efficiency, prin care a redus semnificativ personalul, reglementările şi bugetele mai multor agenţii federale – inclusiv ale celor care supraveghează afacerile sale.
Arabia Saudită este implicată şi financiar în proiectele lui Musk: Kingdom Holding Company şi biroul privat al prinţului Alwaleed bin Talal deţin participaţii în noua companie de inteligenţă artificială a lui Musk, xAI, recent fuzionată cu reţeaua socială X (fostul Twitter).
În 2022, când Musk a preluat reţeaua Twitter printr-o achiziţie finanţată prin împrumuturi, mai mulţi senatori democraţi din SUA au cerut o anchetă privind implicarea Arabiei Saudite, invocând posibile riscuri de securitate naţională.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.