Directorul general al Tesla, Elon Musk, a acuzat Comisia pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) de hărţuire, într-un efort calculat de a-i ”reduce” dreptul la liberă exprimare, în supravegherea comunicării sale cu acţionarii, ca parte a unui acord din 2018 care a soluţionat acuzaţii împotriva sa, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Musk şi Tesla au crezut că soluţionarea acuzaţiilor va pune capăt ”hărţuirii” de către agenţie a lui Musk şi va permite instanţei, nu agenţiei, să monitorizeze respectarea acestuia, a scris avocatul lui Musk joi, într-un nou document depus în instanţă.

”Dar SEC şi-a încălcat promisiunile”, a scris el, adăugând că agenţia ”a folosit decretul de consimţământ pentru a încerca să-i hărţuiască pe domnul Musk şi Tesla”.

De asemenea, agenţia nu a distribuit încă acţionarilor amenda de 40 de milioane de dolari plătită de Musk şi companie ca parte a acordului din 2018, conform documentului, care solicită o audiere în această privinţă.

”SEC pare să-i vizeze pe domnul Musk şi Tesla pentru investigaţii necruţătoare, în mare parte pentru că domnul Musk rămâne un critic deschis al guvernului”, a spus Alex Spiro, avocatul Musk şi Tesla, în noul document prin care doreşte închiderea cazului intentat de SEC în 2018.

”Eforturile uriaşe ale SEC par calculate pentru a-i reduce exercitarea drepturilor Primului Amendament, mai degrabă decât pentru a pune în aplicare legile aplicabile în general în mod echitabil.”

Scrisoarea vine la mai bine de o săptămână după ce Tesla a dezvăluit că SEC a emis o nouă citaţie către Tesla, în noiembrie 2021. Autoritatea de reglementare financiară încearcă să stabilească dacă Musk şi Tesla s-au conformat unui acord de reglementare revizuit pe care SEC l-a încheiat cu ei în 2019.

Potrivit dosarului Tesla, agenţia caută informaţii despre ”procesele de guvernanţă ale companiei în jurul respectării acordului cu SEC.”

Citaţia a venit la scurt timp după ce CEO-ul şi-a întrebat zecile de milioane de urmăritori pe Twitter dacă ar trebui să vândă 10% din participaţia sa la Tesla, iar aceştia au votat da.

Dar o mare parte din vânzările care au urmat sondajului p Twitter au făcut parte dintr-un plan pe care Musk l-a adoptat în septembrie 2021.

SEC l-a acuzat pe Musk în septembrie 2018 că a făcut declaraţii ”false şi înşelătoare” către investitori, când a anunţat în luna august, pe Twitter, că a asigurat suficientă finanţare pentru transformarea Tesla în companie privată, la un preţ de 420 de dolari pe acţiune.

Acţiunile au flictuat toată luna, iar afacerea nu s-a materializat.

Musk şi Tesla au plătit fiecare amenzi de 20 de milioane de dolari, iar Musk a fost forţat să demisioneze din funcţia de preşedinte pentru cel puţin trei ani, ca parte a acordului. De asemenea, Tesla a trebuit să pună în aplicare un sistem de monitorizare a declaraţiilor lui Musk către public despre companie, pe Twitter, postări pe blog sau orice alt mediu. De asemenea, Tesla a trebuit să plătească o amendă separată de 20 de milioane de dolari şi să numească doi directori independenţi în consiliul de administraţie. Unul dintre aceştia poate fi preşedintele în locul lui Musk, cu condiţia ca acea persoană să provină din afara Tesla şi afiliatelor sale.

În condiţiile acordului, Musk şi Tesla nici nu au admis şi nici nu au neagat neregulile presupuse de autorităţile de reglementare.

SEC nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. Documentul de joi a venit la câteva ore după ce Musk a postat pe Twitter un meme în care îl compară pe premierul canadian Justin Trudeau cu Adolf Hitler. Postarea a fost ca răspuns la un articol despre autorităţile canadiene care investighează donaţiile de criptomonede care susţin un protest de o săptămână împotriva obligativităţii de vaccinare din ţară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.