Grupul Electrica, prin intermediul operatorului Distribuţie Energie Electrică România (DEER), a atras finanţări europene nerambursabile, prin Fondul pentru Modernizare, în valoare de 57 milioane euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Grupul Electrica, prin intermediul operatorului Distribuţie Energie Electrică România (DEER), a atras finanţări europene nerambursabile, prin Fondul pentru Modernizare, în valoare de 57 milioane euro. Suma reprezintă 80% din cheltuielile eligibile pentru patru proiecte de investiţii în reţeaua de distribuţie a energiei electrice, a căror valoare totală estimată este de aproximativ 77 milioane euro”, anunţă compania.

Distribuţie Energie Electrică Romania precizează că depune toate eforturile pentru a realiza planul de investiţii asumat, de peste 100 milioane de euro, anual.

”Îmbunătăţirea nivelului de satisfacţie a celor aproape 4 milioane de consumatori ai DEER, din cele 18 judeţe, prin asigurarea un serviciu de distribuţie la înalte standarde de performanţă, reprezintă obiectivele noastre strategice. Vom investi şi în continuare cu responsabilitate în reţelele noastre de distribuţie a energiei electrice, fiind foarte atenţi şi focusaţi în a ne calibra foarte bine investiţiile, astfel încât să realizăm ceea ce ne-am propus, fără a solicita prea mult clienţii şi fără a creşte exagerat facturile acestora”, a declarat Mihaela Rodica Suciu, director general DEER.

DEER a semnat contracte de finanţare pentru patru proiecte importante:

-        Staţia de transformare 110/20kv Sibiu Vest. Investiţia vizează mărirea fiabilităţii şi capacităţii reţelei de medie tensiune şi creşterea calităţii serviciului de distribuţie a energiei electrice distribuite;

-        Modernizarea reţelelor de distribuţie energie electrică 110kV, în zona staţiilor electrice de transformare Centru-Aeroport-Ioşia-Mecanica, din municipiul Oradea. Ca urmare a dezvoltării galopante a municipiului, prin această investiţie, utilizatorii beneficiează de continuitate şi permanenţă în alimentarea cu energie electrică, la înalte standarde de performanţă.

-        Modernizarea liniilor electrice aeriene de MT alimentate din staţia SIGHET: LEA 20kV Sighet-Teceu, LEA 20kV Sighet-Costui şi LEA 20kV Sighet-Radio Vad. Principalele obiective ale proiectului au în vedere siguranţa în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor şi producătorilor existenţi, dar şi asigurarea capacităţii de racordare la reţea a tuturor utilizatorilor.

-        Implementarea Subsistemului de gestiune a datelor activelor – etapa II, prin colectarea, prelucrarea şi validarea de date tehnice şi georeferenţiale aferente reţelelor electrice aeriene şi subterane de distribuţie a energiei electrice pe toate nivelele de tensiune (IT, MT, JT) din întregul areal de acoperire al DEER.

”Unul dintre obiectivele strategice asumate pentru următoarea perioadă, la nivelul operatorului de distribuţie al Grupului Electrica, este acela de a creşte substanţial gradul de accesare a fondurilor nerambursabile pentru lucrările de investiţii. Acest demers este în linie cu strategia de la nivelul Grupului, care prevede maximizarea performanţei în infrastructura administrată, dar şi agilizarea şi transformarea digitală a afacerii. Îi felicit pe colegii noştri pentru eforturile depuse şi am convingerea că este doar primul pas dintr-o serie de astfel de iniţiative”, a declarat Alexandru Chiriţă, director general Electrica.

Proiectele propuse vor fi derulate, în principal, în judeţele Sibiu, Bihor şi Maramureş, însă o parte a lucrărilor vor avea impact asupra tuturor celor 18 judeţe din arealul de acoperire al DEER: Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu, Prahova, Buzău, Galaţi, Brăila, Dâmboviţa şi Vrancea.

“Este o mare realizare faptul că am reuşit, în demersul nostru investiţional, deloc facil, să fim beneficiarul a patru contracte pentru modernizarea şi extinderea capacităţii reţelelor de distribuţie a energiei electrice, cu surse de finanţare atrase din Fondul pentru Modernizare”, mai spune el.

Proiecte care vor beneficia de finanţare:

I.       Staţia de transformare 110/20 kV Sibiu Vest

Pentru a elimina condiţia de limitare legată de indisponibilitatea liniilor de 20 kV din zona industrială Sibiu Vest, dar şi pentru a mări fiabilitatea şi capacitatea reţelei de medie tensiune, este necesară realizarea unei staţii electrice de transformare 110/20 kV în zona Sibiu Vest. Astfel, se va crea posibilitatea debitării în reţeaua de 110 kV, iar prin introducerea în schema de 20 kV a acestui nod de reţea, parametrii energiei electrice vor putea fi menţinuţi în limite normale, un beneficiu atât pentru consumatori, cât şi pentru eventuali producători şi noi utilizatori. Termenul de finalizare a proiectului este 30.06.2025.

II.     Modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice 110 kV în zona staţiilor de transformare Centru-Aeroport-Ioşia-Mecanica din municipiul Oradea

Dezvoltarea municipiului Oradea face necesară adaptarea reţelei de distribuţie la cererile de energie electrică din ce în ce mai consistente. Proiectul are în vedere creşterea capacităţii de distribuţie a reţelelor de 110 kV, a gradului de siguranţă în funcţionare, precum şi creşterea cu 60% a capacităţii de distribuţie a reţelelor de 110 kV din municipiu. Termenul de finalizare a proiectului este 30.06.2026.

III.   Subsistem de gestiune a datelor activelor - etapa a doua

Funcţionarea optimă a sistemelor digitale operaţionale este direct influenţată de existenţa subsistemului de gestiune a datelor activelor cu informaţii tehnice şi georeferenţiale corecte, la zi şi uşor de accesat. Pentru ca acest subsistem să constituie o bază de date eficientă, este necesară derularea unui proiect de colectare, prelucrare şi validare a informaţiilor tehnice şi georeferenţiale aferente reţelelor de distribuţie pe toate nivelele de tensiune, din întregul areal de acoperire al DEER. Termenul de finalizare a proiectului este 30.06.2027.

IV.  Modernizarea liniilor electrice aeriene de medie tensiune alimentate din staţia Sighet (liniile electrice aeriene de 20 kV Sighet-Teceu, Sighet-Coştiui şi Sighet-Radio Vad)

Principalele obiective ale proiectului constau în asigurarea parametrilor de siguranţă în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor şi producătorilor existenţi şi crearea posibilităţii de racordare a viitorilor consumatori şi producători. Aceste obiective contribuie la îmbunătăţirea indicatorilor SAIDI (durata întreruperilor planificate) şi SAIFI (frecvenţa întreruperilor planificate) din zona de aplicabilitate a proiectului, în sensul reducerii acestora cu 20%, raportat la media anului 2021. Obiectivele proiectului contribuie şi la reducerea cu 3% a consumului propriu tehnologic anual, raportat la acelaşi an. Termenul de finalizare a proiectului este 31.03.2026.

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice.

Grupul Electrica oferă servicii la aproximativ 3,9 milioane de utilizatori şi are o arie de cuprindere naţională - cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.