Egiptul poartă discuţii cu companii energetice şi case de comerţ internaţionale pentru achiziţionarea a 40–60 de transporturi de gaze naturale lichefiate (GNL), în condiţiile în care criza energetică din ţară se adânceşte, iar cererea este pe cale să atingă vârful în timpul verii, au declarat pentru Reuters trei surse apropiate negocierilor, citate de Reuters.
Achiziţiile ar putea costa guvernul egiptean până la 3 miliarde de dolari, conform preţurilor actuale, o povară financiară serioasă într-un context marcat de scăderea producţiei interne de gaze şi de o criză generalizată a costului vieţii. Miercuri, preşedintele Abdel Fattah al-Sisi a cerut guvernului să adopte măsuri preventive ”pentru a asigura un flux stabil de electricitate”.
Una dintre surse a declarat că autorităţile discută, pe lângă importul de GNL, şi achiziţia a aproximativ 1 milion de tone de păcură, ca alternativă în cazul în care preţurile GNL devin nefavorabile. Totuşi, gazule naturale rămâne prioritare, deoarece permit opţiuni mai flexibile de plată.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
În ultimii doi ani, Egiptul s-a confruntat cu întreruperi repetate de electricitate, pe măsură ce producţia internă de gaze nu a mai putut satisface cererea. În februarie, producţia a atins cel mai scăzut nivel din ultimii nouă ani. Ţara a revenit anul trecut la statutul de importator net de gaze, abandonând ambiţiile de a deveni furnizor pentru Europa.
În prezent, Egiptul negociază cu Qatar, Algeria, Saudi Aramco şi mari case de comerţ internaţionale. Potrivit unei alte surse din industrie, pe termen lung, necesarul ar putea ajunge la până la 150 de transporturi de GNL anual.
Potrivit datelor S&P Global Commodity Insights, Egiptul a achiziţionat în acest an 1,84 milioane de tone de GNL, adică aproape 75% din totalul anului 2024.
Probleme suplimentare: gaze mai puţine din Israel şi scumpiri
Un alt obstacol major îl reprezintă reducerea livrărilor de gaze din zăcământul Leviathan al Israelului, din cauza unei operaţiuni de mentenanţă programată. Drept urmare, Egiptul a fost nevoit să oprească sau să reducă livrările de gaze către mai multe fabrici de îngrăşăminte timp de cel puţin 15 zile.
”Fabrica mea este complet oprită din weekend”, a declarat sub anonimat un director din sectorul industrial.
Prelungirea acestor opriri riscă să afecteze exporturile de îngrăşăminte, un important generator de valută pentru Egipt.
Israelul furnizează 40–60% din gazele importate de Egipt, reprezentând circa 15–20% din consumul total, potrivit datelor JODI. Totuşi, doi oficiali din industrie au declarat pentru Reuters că Israelul doreşte o majorare de 25% a preţului gazelor exportate, întrucât preţul actual, de aproximativ 6 USD/mmBtu, este cu mult sub cel al GNL (în jur de 14 USD/mmBtu).
Ministerul Energiei din Israel a transmis că preţurile sunt stabilite prin negocieri comerciale, iar guvernul israelian nu este parte în aceste înţelegeri.
Ministerul egiptean al Petrolului nu a oferit încă un răspuns oficial la solicitările Reuters.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.