Egiptul analizează respingerea importul a 63.000 de tone de grâu românesc sosit în portul Safaga, în care au fost găsite seminţe de mac, potrivit unui document de carantină agricolă văzut luni de Reuters, informaţie care readuce temerile legate de o revenire a restricţiilor stricte la importuri, care au blocat anul trecut comerţul cu cereale al ţării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dacă va fi re-exportată, cantitatea de grâu cumpărată din România de agenţia de stat GASC ar fi prima refuzată de un port egiptean după ce un transport de grâu francez vândut de compania Bunge a fost respins din cauza conţinului unei ciuperci, la sfârşitul lui 2015.

Evenimentul de atunci a declanşat un conflict lung de un an, referitor la condiţiile impuse la importuri, când autorităţile de carantină agricolă au interzis achiziţiile de cereale care conţin ciuperca cornul secarei.

Companiile au susţinut că cerinţa este imposibil de respectat şi au boicotat licitaţiile statului egiptean, scoţând practic Egiptul de pe pieţele mondiale ale cerealelor.

Autoritatea pentru carantină agricolă a respins transportul de grâu românesc, dar o decizie finală va fi luată de justiţie, unde a fost transferat cazul din cauza conţinutului de mac, a declarat un purtător de cuvân al Ministerului Agriculturii, Hamid Abdel Dayim.

O sursă apropiată situaţiei a declarat că o decizie ar putea fi luată marţi, adăugând că unele tipuri de seminţe de mac nu pot fi cernute, aşa că transportul trebuie respins.

”Asta va fi o mare problemă pentru GASC la licitaţiile viitoare, în special dacă va fi respins în totalitate”, a spus un trader din Cairo, care a sugerat că furnizorii ar putea fi reticenţi să facă oferte.

Egiptul, cel mai mare importator de grîu din lume, anticipează că agenţia GASC va cumpăra în acest an circa 7 milioane de tone de grâu, pe lângă alte 4-5 milioane de tone importate anual de cumpărători privaţi.

Egiptul a renunţat anul trecut la condiţia ca importurile de grâu să nu conţină deloc ciuperca cornul secarei, aducând reglementările la nivelul standardelor internaţionale, pentru a atrage din nou furnizorii.

Autorităţile au renunţat şi la trimiterea de inspectori în străinătate, pentru a verifica cerealele şi a început să se folosească în schimb de companii private.

Noul sistem a fost însă contestat cu succes în justiţie de un grup de inspectori, care au argumentat că acesta permite intrarea în ţară a unor plante şi animale ocntaminate.

Guvernul egiptean nu a implementat încă decizia justiţiei.

Traderii companiilor internaţionale de trading cu mărfuri au spus că transporturile către Egipt au fost verificate mult mai strict în ultimele luni de către inspectorii de carantină agricolă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.