Fermierii americani care şi-au încheiat activităţile de recoltare se confruntă cu o mare problemă, unde să depoziteze cantităţile uriaşe de cereale pe care nu le pot vinde cumpărătorilor chinezi, iar pentru unii agricultori din Louisiana soluţia este să le lase să putrezească, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unul dintre aceşti fermieri, Richard Fontenot, a arat sub 1.000 din cei 1.700 de acri cultivaţi cu soia, preferând să amestece plantele cu pământul decât să recolteze boabele în valoare de 300.000 de dolari.

Cultura de soia a fost afectată de vremea nefavorabilă. În mod normal ar fi vândut-o chiar şi aşa, dar în acest an silozurile, deja pline, nu au fost interesate prea mult de recoltele deteriorate.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Şi în alte regiuni ale Statelor Unite cultivatorii de cereale ară culturi, le lasă să putrezească sau le depozitează pe pământ, în speranţa că anul viitor vor obţine preţuri mai bune, potrivit declaraţiilor a peste 24 de fermieri, cercetători academici şi creditori ai fermierilor.

Situaţia este unul dintre efectele războiului comercial dintre Statele Unite şi China, care a redus puternic cererea de export şi a supraaglomerat unităţile de depozitare a cerealelor.

În Louisiana, până la 15% din culturile de plante oleaginoase sunt arate sau sunt prea deteriorate pentru a fi vândute, potrivit datelor analizate de angajaţii Louisiana State University. Situaţii asemănătoare sunt în regiuni din Mississippi şi Arkansas. Grămezi de cereale, acoperite de zăpadă, mai pot fi văzute în Dakota de Nord şi de Sud. Iar în Illinois şi Indiana, unii fermieri încearcă să protejeze de animale sacii plini cu cereale.

Fermierii americani au plantat 89,1 milioane de acri cu soia, a doua cea mai mare suprafaţă din istorie, anticipând creşterea cererii din China.

Beijingul a impus însă tarife de 25% pentru soia provenită din SUA, ca reacţie la tarifele impuse de Washington pentru exporturile chineze. Măsura Chinei a blocat practic exporturile de soia ale SUA în China, care anul trecut au valorat circa 12 miliarde de dolari.  China cumpără de obicei circa 60% din  soia vândută de SUA.

Guvernul american a introdus un program de ajutor în valoare de 12 miliarde de dolari, pentru a ajuta fermierii să absoarbă costul războiului comercial. Până la jumătatea lunii noiembrie au fost plătiţi 837,8 milioane de dolari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.