Economia Japoniei a consemnat în trimestrul încheiat în decembrie cea mai mare scădere din ultimii şase ani, de 6,3%, cheltuielile de consum şi ale companiilor find afectate de majorarea unei taxe pe vânzări, mărind riscul de recesiune chiar în perioada în care coronavirusul din China încetineşte activităţile economice la nivel mondial, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Analiştii consideră că extinderea efectului economic negativ al epidemiei, care afectează producţia şi turismul, ar putea avea un impact semnificativ asupra Japoniei, dacă răspândirea bolii nu va fi ţinută sub control în lunile următoare.

”Există o probabilitate mare ca economia să înregistreze o nouă contracţie în perioada ianuarie-martie. Virusul va afecta turismul şi exporturile, dar poate influenţa negativ destul de mult şi consumul intern”, a declarat Taro Saito, cercetător la NLI Research Institute.

”Dacă această epidemie nu va fi ţinută sub control până la Jocurile Olimpice de la Tokyo, impactul asupra economiei va fi uriaş”, a spus acesta.

PIB-ul Japoniei s-a contractat în termeni anuali cu 6,3% în perioada octombrie-decembrie, potrivit datelor guvernamentale, cu mult mai rapid faţă de o estimare medie a analiştilor privind un declin de 3,7%, fiind prima scădere din ultimele cinci trimestre.

Scăderea PIB din ultimul trimestru al anului 2019 a fost cea mai mare după cea consemnată în trimestrul al doilea din 2014, când consumul a scăzut ca urmare a majorării taxei pe vânzări, în luna aprilie a anului respectiv.

Alte economii din regiune au probleme la rândul lor. Singapore şi-a redus estimarea de creştere economică pentru 2020, Thailanda a publicat cea mai lentă creştere economică din ultimii cinci ani, în timp ce în China preţurile locuinţelor au înregistrat cea mai lentă creştere din ultimii aproape doi ani.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.