Economia Marii Britanii nu a înregistrat o creştere în ultimul trimestru din 2022, iar în decembrie a încetinit cu 0,5%, mai mult decât se aşteptau analiştii, potrivit datelor publicate vineri de Biroul Naţional de Statistică al ţării, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cifrele înseamnă că ţara a evitat intrarea în recesiune - definită în mod obişnuit ca două trimestre de creştere negativă - după o contracţie de 0,2% în trimestrul al treilea.

În ansamblu, PIB-ul a crescut cu aproximativ 4% pe parcursul anului 2022, după o expansiune de 7,6% în 2021, pe măsură ce economia şi-a revenit în urma pandemiei de Covid-19.

Nivelul PIB-ului în ultimul trimestru al anului a fost cu 0,8% sub nivelul antterio pandemiei, de Covid la sfârşitul anului 2019, ceea ce înseamnă că Regatul Unit este acum singura ţară din G7 (Grupul celor şapte) care nu a recuperat încă pe deplin producţia pierdută în timpul pandemiei.

”În pofida evitării unei recesiuni tehnice deocamdată, scăderea PIB-ului din decembrie confirmă că economia a încetinit la sfârşitul anului 2022, deoarece acţiunile greviste au contribuit la contracţia economică”, a declarat Suren Thiru, director economic la ICAEW (Institutul Contabililor Autorizaţi din Anglia şi Ţara Galilor).

”Marea Britanie se confruntă cu un an deosebit de dificil, cu o inflaţie ridicată, creşteri de taxe şi impactul întârziat al numeroaselor creşteri ale ratelor dobânzilor, care ne vor împinge într-o recesiune de vară, prin reducerea veniturilor şi a încrederii”, a mai spus Thiru.

Banca Angliei a estimat săptămâna trecută că economia britanică va intra într-o recesiune superficială de cinci trimestre, în primul trimestru al anului 2023.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.