E-Distribuţie Muntenia, operatorul de distribuţie a energiei electrice parte a grupului Enel, a anunţat luni că a investit anul acesta aproape 230 milioane de lei în digitalizare şi în modernizarea echipamentelor şi reţelelor de energie electrică din judeţele Ilfov, Giurgiu şi din Municipiul Bucureşti, valoarea proiectelor din acest an se adaugă celor 2,7 miliarde de lei, investiţii realizate de companie de la privatizare până anul trecut (2008 – 2019).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”E-Distribuţie Muntenia, operatorul de distribuţie a energiei electrice parte a grupului Enel, a investit anul acesta aproape 230 milioane de lei în digitalizare şi în modernizarea echipamentelor şi reţelelor de energie electrică din judeţele Ilfov, Giurgiu şi din Municipiul Bucureşti. Din investiţiile actuale prevăzute, peste 60 milioane de lei au fost alocaţi pentru linii de 110 KV şi staţii de transformare, 73 de milioane de lei pentru linii de medie şi de joasă tensiune, 30 de milioane de lei în puncte de alimentare şi posturi de transformare şi aproximativ 40 de milioane de lei în echipamente de măsurare”, a anunţat compania.

În Bucureşti, Giurgiu şi Ilfov, E-Distribuţie Muntenia a programat pentru 2020 instalarea a aproximativ 80.000 de contoare inteligente. În total, cele trei companii româneşti de distribuţie ale grupului Enel au prevăzut pentru acest an instalarea a peste 170.000 de contoare inteligente în zonele în care îşi desfăşoară activitatea. Investiţia se ridică la peste 56 de milioane de lei şi face ca, până la sfârşitul lui 2020, numărul clienţilor Enel care beneficiază de această tehnologie să ajungă la 900.000.

“Siguranţa în alimentarea clienţilor noştri reprezintă o prioritate pentru noi. Programele de investiţii derulate de E-Distributie Muntenia au condus la îmbunătăţiri ale calităţii, rezilienţei şi eficienţei sistemului de distribuţie. Acestea cresc fiabilitatea instalaţiilor, îmbunătăţesc calitatea serviciului de distribuţie şi asigură necesarul de putere atât pentru consumatorii existenţi, cât şi pentru noile cereri de racordare. Sunt implementate proiecte complexe de modernizare, de amplificare a puterii instalate şi de introducere în sistemul de telecontrol a staţiilor de transformare, de înlocuire a liniilor electrice aeriene sau subterane pentru alinierea la standardele în vigoare”, a declarat Gino Celentano, director general al E-Distribuţie Muntenia, Banat şi Dobrogea.

În urma investiţiilor demarate anul acesta în Bucureşti, 12 staţii de transformare sunt modernizate în beneficiul a 280.000 de clienţi rezidenţiali şi industriali. Printre acestea se numără extinderea conexiunii la staţia 110/20 kV Maşini Grele, proiect ce asigură creşterea flexibilităţii în alimentare pentru noile zone rezidenţiale din Sectorul 4 şi din comunele Berceni, Jilava precum şi din Popeşti-Leordeni. De asemenea, lucrările de extindere şi amplificare a staţiei de transformare Laromet asigură stabilitatea în funcţionarea acesteia, în alimentarea a 5.900 de clienţi casnici şi industriali din sectorul 1 al Capitalei, precum şi garantarea posibilităţii de racordare pentru noi consumatori.

Totodată, modificarea schemei de funcţionare a staţiei de transformare măreşte siguranţa în alimentarea cu energie electrică a magistralei de metrou M4 Gara Basarab-Parc Bazilescu. Investiţia derulată include lucrări atât pe partea electrică, cât şi pe partea de construcţii, valoarea acesteia depăşind 7 milioane lei.

Din cauza fluctuaţiilor de tensiune apărute în reţeaua de înaltă tensiune, mai ales în zilele de sâmbătă şi duminică, a fost necesară înlocuirea a două transformatoare existente la staţia 110/10 kV IREMOAS cu unele noi. Prin realizarea acestei investiţii în valoare de aproape 2,85 milioane de lei este asigurată o scădere a riscurilor de defectare a instalaţiilor clienţilor, ridicând standardul de performanţă a serviciului pentru 3.800 de clienţi casnici şi industriali din zona de vest a Municipiului Bucureşti.

”Pe parcursul acestui an, compania de distribuţie a realizat lucrări de peste 10 milioane de lei, de modernizare şi de consolidare structurală a celei mai importante staţii de transformare, Bucureşti Nord. Aceasta are o putere instalată de 240 MVA şi asigură alimentarea cu energie electrică a centrului Municipiului Bucureşti, respectiv zonele Dorobanţi, Ştefan cel Mare, Piaţa Romană, Bulevardul Tei, Piaţa Victoriei, Calea Victoriei, Banu Manta, Titulescu, Kiseleff, Şoseaua Nordului, Nicolae Caranfil, Calea Griviţei. Tot anul acesta au fost demarate lucrările de modernizare a instalaţiilor energetice ale staţiilor Obor şi Filaret. În total, E-Distribuţie Muntenia a alocat aproximativ 21 de milioane de lei pentru echipamentele noi ale celor trei staţii de transformare de 110 kV, în beneficiul a peste 180.00 de consumatori de energie electrica din Bucureşti”, precizează compania.

Pe lângă proiectele legate de staţiile de transformare, au fost implementate şi proiecte de modernizare a liniilor electrice aeriene sau subterane de înaltă tensiune din Bucureşti, din judeţele Ilfov şi Giurgiu. Printre acestea se numără înlocuirea liniilor electrice aeriene Militari-Grozăveşti, Militari-Răzoare, Grozăveşti-Răzoare. Investiţia contribuie la reducerea riscurilor unor suprasarcini şi asigură posibilitatea racordării de noi consumatori din zonă. În plus, proiectul duce la reducerea riscului de poluare a mediului prin înlocuirea vechii tehnologii.  Valoarea totală a investiţiei se ridică la peste 22,65 milioane de lei şi constă în înlocuirea a 12 km de linii electrice subterane de înaltă tensiune, utilizând cabluri noi cu capacitate de transport marită.

În judeţul Ilfov, E-Distribuţie Muntenia a realizat investiţii în echipamente de 110 kV şi 6 kV şi a introdus sisteme de telecontrol al staţiilor de transformare. În Pantelimon, compania a realizat lucrări pentru modernizarea instalaţiilor energetice, precum şi de construcţii-montaj. Soluţia tehnică aplicată în localitate îmbunătăţeşte calitatea serviciului de distribuţie pentru 9.500 de consumatori casnici şi non-casnici din comună.

În judeţul Giurgiu, E-Distribuţie Muntenia a modernizat şi introdus sistemul de telecontrol la staţia electrică 110/6 kV Puieni. Proiectul asigură sursa pentru alimentarea cu energie electrică a instalaţiilor de irigaţii din localitatea Puieni, investiţie cu impact major asupra dezvoltării sustenabile a zonei agricole din apropiere. Investiţia în valoare de 2,3 milioane de lei a presupus efectuarea unor lucrări mari de modernizare şi adaptare tehnologică.

Tot în judeţele Ilfov şi Giurgiu, compania a prevăzut pentru acest an investiţii pe 4 linii de înaltă tensiune pentru înlocuirea conductoarelor de protecţie clasice de oţel-aluminiu cu unele moderne, având incorporate cabluri de fibră optică. Lucrările se desfăşoară în zonele Jilava-Colibaşi, Solex-Fundulea, Ghizdaru-Giurgiu Nord, Domneşti-Bujoreni şi au fost deja finalizate pe 3 din aceste linii, pe o distanţă totală de 83 de km. Scopul acestor lucrări este de protejare a eficienţei liniilor de înaltă tensiune împotriva loviturilor de trăsnet şi de realizare a unei reţele de telecomunicaţie care să permită exploatarea de la distanţă a instalaţiilor staţiilor de transformare.

În ceea ce priveşte reţelele de medie şi joasă tensiune din Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu, compania a investit peste 105 milioane de lei în proiecte de modernizare care să reducă incidenţa defectelor şi durata acestora, precum şi să asigure capacitatea de racordare pentru noi consumatori. Lucrările constau în înlocuirea vechilor echipamente din posturi de transformare şi puncte de alimentare, a vechilor reţele de cabluri subterane şi de modernizare a instalaţiilor de măsurare a energiei electrice prin scoaterea acestora la limita de proprietate.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.