Deterioarea masivă a poziţiei finanţelor publice va duce, în 2017, la cele mai mici venituri fiscale de când există statistici disponibile, echivalente cu doar 25,4% din produsul intern brut (PIB), a declarat marţi preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În 2017, România va avea probabil cele mai mici venituri fiscale, de 25,7% din PIB, din ultimii 20 de ani. Cele mai mici venituri din taxe şi impozite pe care le-am avut vreodată", a spus Dumitru. 

El a avertizat că, dacă se continuă pe linia reducerilor de taxe, promise de politicieni, poate avea loc disoluţia statului. 

”Toate partidele promit reduceri de taxe, intrăm astfel într-un cerc vicios. Putem asista în viitor la disoluţia statului, un stat fără venituri fiscale consistente nu poate supravietui. Despre ce apartenenţă la Uniunea Europeană mai putem vorbi, când distanţa care ne separă de Europa este enormă. Bulgaria are aproape 30% din PIB venituri fiscale”, a afirmat Dumitru.

România ar putea avea un deficit bugetar de 3% din PIB în acest an, nivel care ar trebui înregistrat în cei mai slabi ani ai unui ciclu economic, nu în anii buni, consideră şeful Consiliului Fiscal. 

”Estimările Comisiei Europene arată un deficit estimat la 3,2% din PIB în 2017. Această estimare este făcută fără a lua în calcul creşterile de salarii, măsurile nu sunt încă legiferate. Dacă luăm în calcul perioada 2015-2017, deterioarea poziţiei fiscale va fi una dintre cele mai mari din UE”, a declarat Dumitru.

Preşedintele Consiliului Fiscal a avertizat că statul a plătit până acum 9 miliarde lei de la buget pentru returna salarii şi sporuri bugetarilor tăiate în trecut, pe baza hotărârilor judecătoreşti, dar şi în contul majorărilor de salarii stabilite în 2008 şi neacordate ulterior.

În plus, salariile din sectorul bugetar cresc mult mai rapid decat în sectorul privat.

”Salariile din sectorul public, în comparaţie cu media pe economie, sunt mult mai mari decât în tarile din Europa Centrală şi de Est. Esistă salarii medii şi de 1.500 de euro net în ministere. În schimb, în administraţia locală, salariile sunt mult mai mici, de multe ori minimul pe economie. Sunt primării care gestionează 1.000 de locuitori, dar au 30 de salariaţi”, a spus Dumitru.

El a atras atenţia şi asupra deficitului bugetului de pensii, care a ajuns la 2,5% din PIB mai ales din cauza dezechilibrelor demografice din ultimii 25 de ani.

Preşedintele Consiliului Fiscal a avertizat că mulţi cetăţeni refuză să plătească taxe şi impozite, deoarece nu simt că banii publici sunt cheltuiţi în mod eficient.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.